Charts.cz/Fórum/Může mi ETF opravdu pomoct snížit investiční riziko?

Může mi ETF opravdu pomoct snížit investiční riziko?

Investování se stává pro čím dál více lidí způsobem, jak zajistit svou finanční budoucnost, ale je to také proces plný nejistot a různých rizik. Když se mluví o investičních produktech, často narazím na termín ETF, které by mělo představovat jakousi záchranu pro ty, kteří se bojí kolísání trhu a nechtějí riskovat příliš mnoho. Ale opravdu může ETF snížit moje investiční riziko? Jak přesně fungují a v čem jsou výhodné oproti tradičním akciím? Zajímá mě, jestli se díky nim dá dosáhnout větší diverzifikace a jaké jsou vlastně jejich náklady. Někdo říká, že je to skvělý způsob, jak investovat do různých sektorů nebo regionů bez toho, abych musel analyzovat jednotlivé akcie. Je pravda, že s ETF mohu snadno rozložit své investice do mnoha různých aktiv, což by mi teoreticky mělo pomoci lépe zvládat rizika spojená s volatilitou trhu? Zkusil jsem se podívat na několik příkladů, ale pořád mám pocit, že bych potřeboval víc informací. Jaké jsou další faktory, které bych měl vzít v úvahu při rozhodování o tom, zda investovat do ETF? Mám obavy z toho, že bych mohl udělat špatný krok nebo zaplatit vysoké poplatky. Mohli byste mi prosím poskytnout vaše názory a zkušenosti ohledně ETF a toho, zda skutečně pomáhají snižovat investiční riziko?

203 slov
2 minut čtení
18. 7. 2024
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková

ETF, nebo exchange-traded funds, jsou fakt zajímavý nástroj pro investice. Umožňujou ti rozložit riziko, protože vlastně investuješ do celého portfolia aktiv, a ne jen do jedný akcie. To může pomoct vyrovnat ztráty, když jedna akcie klesne. Takže jo, v tomhle smyslu ti ETF může snížit riziko. Navíc je to jednodušší, prostě koupíš ETF a máš třeba akcie ze stovek firem v jednom balíčku.

Co se týče nákladů, většina ETF má nižší poplatky než aktivně spravované fondy, což je další plus. Můžeš tak investovat do různých sektorů nebo regionů bez nutnosti důkladně analyzovat každou jednotlivou akcii. Samozřejmě je dobrý si pohlídat celkové náklady a další poplatky spojené s obchodováním.

Ale nezapomeň, že i ETF podléhají tržním výkyvům, takže žádná investice není bez rizika. Je fajn udělat si domácí úkoly a zjistit, jaký typ ETF se ti hodí do portfolia. Taky zvažuj svůj investiční horizont a cíle.

144 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2025
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk

ETF, neboli burzovně obchodované fondy, fakt můžou pomoct snížit investiční riziko. Jak? No, tím, že nabízejí diversifikaci. Když investuješ do ETF, tak vlastně kupuješ malý kousek mnoha různých akcií nebo jiných aktiv najednou. Tím pádem, když některá akcie klesne, může to vyvážit růst jiných akcií ve fondu. To je super, pokud se bojíš volatility trhu a nechceš riskovat moc.

Co se týče nákladů, většina ETF má nižší poplatky než klasické podílové fondy. Ale pozor, vždycky se koukej na konkrétní náklady a jestli tam nejsou nějaké další skryté poplatky za obchodování. Můžeš investovat do různých sektorů nebo regionů, jak říkáš, což je taky fajn, když nemáš čas nebo chuť zkoumat jednotlivé akcie.

Jasně, že to není úplně bez rizika – i ETF můžou ztrácet hodnotu a záleží na trhu jako takovém. Ale obecně platí, že pokud chceš snížit riziko a rozložit své investice bez velkého úsilí, ETF může být dobrá volba. Jen si dej pozor na to, co kupuješ a jaké jsou tvé investiční cíle.

164 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2023
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík