Jakým způsobem správně rebalancovat ETF investice?
Když se mluví o investování do ETF, často se skloňuje termín rebalancování. Jenže jak na to? Jak vlastně poznat, kdy je čas udělat změny v portfoliu? Zaznamenal jsem, že hodně lidí si není jistých tím, jak časté by mělo být rebalancování a podle jakých kritérií se rozhodovat. Měla bych sledovat výkonnost jednotlivých ETF, nebo spíše celkový výkon portfolia? A co když některé ETF mají vysokou volatilitu, měly by se v takovém případě rebalancovat častěji? Zajímá mě také, jestli existují nějaké doporučené metody, jakým způsobem určit ideální poměr mezi různými typy aktiv v portfoliu. Existuje něco jako pravidlo 80/20 nebo je lepší držet se diverzifikace napříč více sektory? Napadlo mě také, jestli je rozumné rebalancovat po každém výraznějším pohybu na trhu, nebo raději čekat na nějakou konkrétní situaci jako třeba čtvrtletní reporty nebo změny úrokových sazeb. Jak moc by měl hrát roli časový horizont mých investic při rozhodování o rebalancování? A co náklady spojené s transakcemi – má smysl rebalancovat, pokud by to vedlo k vyšším poplatkům? Vlastně bych chtěl vědět, jestli je vůbec možné mít nějaký systém pro rebalancování, nebo je to spíš o pocitech a reakcích na trh. Jak vy to máte? Jaké máte zkušenosti s tímto procesem?