Charts.cz/Fórum/Jakým způsobem správně rebalancovat ETF investice?

Jakým způsobem správně rebalancovat ETF investice?

Když se mluví o investování do ETF, často se skloňuje termín rebalancování. Jenže jak na to? Jak vlastně poznat, kdy je čas udělat změny v portfoliu? Zaznamenal jsem, že hodně lidí si není jistých tím, jak časté by mělo být rebalancování a podle jakých kritérií se rozhodovat. Měla bych sledovat výkonnost jednotlivých ETF, nebo spíše celkový výkon portfolia? A co když některé ETF mají vysokou volatilitu, měly by se v takovém případě rebalancovat častěji? Zajímá mě také, jestli existují nějaké doporučené metody, jakým způsobem určit ideální poměr mezi různými typy aktiv v portfoliu. Existuje něco jako pravidlo 80/20 nebo je lepší držet se diverzifikace napříč více sektory? Napadlo mě také, jestli je rozumné rebalancovat po každém výraznějším pohybu na trhu, nebo raději čekat na nějakou konkrétní situaci jako třeba čtvrtletní reporty nebo změny úrokových sazeb. Jak moc by měl hrát roli časový horizont mých investic při rozhodování o rebalancování? A co náklady spojené s transakcemi – má smysl rebalancovat, pokud by to vedlo k vyšším poplatkům? Vlastně bych chtěl vědět, jestli je vůbec možné mít nějaký systém pro rebalancování, nebo je to spíš o pocitech a reakcích na trh. Jak vy to máte? Jaké máte zkušenosti s tímto procesem?

199 slov
2 minut čtení
21. 8. 2023
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík

Rebalancování ETF investic je fakt důležitý, ale taky trochu ošemetný. Obecně platí, že bys měla sledovat celkový výkon portfolia, ne jen jednotlivý ETF. Pokud některé ETF výrazně vzrostou (nebo naopak poklesnou) a jejich váha v portfoliu se dostane daleko od toho, co sis naplánovala, je načase na rebalancování. Četnost záleží na tobě, ale většina lidí dělá rebalancování jednou za rok nebo po nějakých velkých pohybech na trhu. Takže třeba pokud akcie vzrostly o 20 % a tvoje cílové rozložení bylo 70/30, tak bys měla prodat část akcií, abys to vyrovnala.

Hodně lidí používá pravidlo 80/20 nebo se snaží rozložit riziko napříč sektory a třídami aktiv. To je fajn, ale záleží na tom, jaký máš časový horizont a toleranci k riziku. Když máš dlouhodobé cíle, můžeš snést víc volatility. Co se týče nákladů, tak pokud by ti rebalancování dělalo velké poplatky, tak si to dobře promysli. Někdy je lepší nechat portfolio běžet a vyhnout se zbytečným transakcím.

Mně osobně se osvědčilo mít nějaký plán a dodržovat ho. Takže třeba kontrolovat portfolio každé čtvrtletí nebo půlrok a pak se rozhodnout podle toho, jak se věci mají. Není dobré jednat jen podle emocí nebo aktuálních zpráv, to většinou vede k chybám.

198 slov
2 minut čtení
24. 12. 2024
Kamila Havlová
Kamila Havlová

Rebalancování ETF investic je fakt důležitý, ale je to taky dost individuální. Tady je pár tipů, co si myslím. Měl bys sledovat celkový výkon portfolia, ne jen jednotlivý ETF. Když jedno ETF hodně vyroste a druhý zůstane pozadu, tak už to může být signál k rebalancování. Většinou se doporučuje dělat to aspoň jednou za rok, ale pokud máš v portfoliu volatilní ETF, klidně to můžeš udělat častěji. Takový pravidlo 80/20 je fajn, ale já bych spíš doporučil diversifikaci napříč sektory – tím snížíš riziko.

Jo a rozhodně není dobrý rebalancovat po každým pohybu na trhu, čekání na quarterly reporty nebo změny úrokových sazeb dává větší smysl. Časový horizont investic hraje taky roli – čím delší horizont, tím víc si můžeš dovolit riskovat. Co se týče nákladů spojených s transakcemi, tak pokud bys měl platit moc poplatků za každé rebalancování, asi bys měl přemýšlet o tom, jak často to děláš. Mít nějaký systém je lepší než jen reagovat na trh podle pocitů. Takže jo, plánuj předem a rebalancuj podle svého nastavení.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 12. 2024
Nikola Kočová
Nikola Kočová