Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na rebalancování ETF portfolia?

Kdy je nejlepší čas na rebalancování ETF portfolia?

Jsem si poslední dobou čím dál víc vědoma toho, jak důležité je správně spravovat investice, zvlášť když jde o ETF portfolia. Někde jsem četla, že rebalancování je klíčové pro udržení správného poměru mezi různými aktivy, ale pořád mi není úplně jasné, kdy je ten správný čas na to udělat změny. Je lepší to dělat pravidelně, třeba jednou za čtvrtletí, nebo spíš podle výkonu jednotlivých ETF? Co když některé z nich výrazně vyrostou a začnou tvořit větší část portfolia, než by měly? Je dobré rebalancovat v určitém časovém období, nebo spíš reagovat na tržní podmínky? Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké osvědčené metody nebo doporučení od zkušenějších investorů. A co třeba daňové aspekty – mají vliv na rozhodování o rebalancování? Děkuji za každou radu a zkušenost!

125 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2024
Bedřich Čermák
Bedřich Čermák

Rebalancování ETF portfolia je fakt důležitý, ale záleží na tom, jaký přístup ti vyhovuje. Mnoho lidí doporučuje rebalancovat pravidelně, třeba jednou za čtvrtletí nebo jednou za rok. Tím se vyhneš tomu, že by ti nějaké ETF výrazně vyrostlo a dostalo se nad plánovaný poměr. Na druhou stranu, můžeš také rebalancovat podle výkonu - když nějaké aktivum vzroste nebo poklesne o předem určené procento (třeba 5-10%), tak ho upravíš.

Jako fakt dobrý je mít na paměti i tržní podmínky, protože můžeš reagovat na změny v ekonomice nebo trhu, což může ovlivnit tvé rozhodování. A co se týče daní, to určitě hraje roli - pokud prodáš ETF, které má zisk, tak zaplatíš daně a to může ovlivnit tvoje rozhodnutí o rebalancování.

Nejlepší je najít si rovnováhu mezi tím, kdy to udělat pravidelně a kdy reagovat podle situace na trhu. Každý investor to má jinak, takže zkus experimentovat a uvidíš, co ti sedí.

150 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2023
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale je na to víc názorů. Mnoho lidí dává přednost pravidelnému rebalancování, třeba jednou za čtvrtletí nebo půl roku, což může být fajn, protože to udržuje věci v rovnováze bez ohledu na tržní výkyvy. Ale pak jsou i tací, co raději sledují výkon jednotlivých ETF a upravují, když se některé z nich hodně vychýlí od cílového poměru. Třeba když jedno ETF vystřelí nahoru a začne tvořit větší část portfolia, než by mělo. To může být dobrý čas zasáhnout a prodat část toho ETF a reinvestovat do těch ostatních, abys měl zpátky ty původní váhy.

Co se týče daňových aspektů, tak jo, na to si dej pozor. Když prodáš ETF s ziskem, můžeš mít daňové povinnosti, takže je dobré zvážit, kdy a co prodávat. Někdo třeba radši počká na konec roku nebo se snaží rebalancovat tak, aby to bylo co nejefektivnější z pohledu daní.

Celkově si myslím, že je dobrý kombinovat obě metody – pravidelné rebalancování s reakcí na tržní situaci. Každý to má jinak, takže si najdi svůj styl, který ti bude vyhovovat.

177 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2025
Lukáš Beran
Lukáš Beran