Charts.cz/Fórum/Měly by investice do kryptoměn zahrnovat i NFT?

Měly by investice do kryptoměn zahrnovat i NFT?

V poslední době se na internetu hodně mluví o kryptoměnách a také o NFT, což jsou jakési digitální tokeny, které představují vlastnictví něčeho unikátního, jako jsou umělecká díla nebo virtuální sbírky. Mám takový pocit, že se mnozí z nás snaží porozumět tomu, jak tyto dvě oblasti spolu souvisejí a zda by je měli spojit ve svém portfoliu. Zajímalo by mě, jestli to má smysl investovat do NFT, když už se člověk zabývá kryptoměnami. Je pravda, že NFT trh zažívá obrovský boom a spousta lidí na tom vydělává, ale jaký to má vliv na stabilitu celkových investic? Je to spíš riziko nebo příležitost? Jak moc by měly investice do kryptoměn reflektovat tento trend s NFT? Myslíte si, že je dobré mít nějakou část svého investičního portfolia zaměřenou právě na NFT, nebo je lepší soustředit se čistě na kryptoměny a tradiční aktiva? Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s investicemi do NFT versus klasickými kryptoměnami? Pomohli byste mi udělat si v tom jasno?

163 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2023
Milada Matoušková
Milada Matoušková

Něco k tomu mám. Investice do NFT fakt nabírají na popularitě a je pravda, že spousta lidí na tom dělá slušné peníze. Ale pozor, je to dost rizikový trh. Na jednu stranu, pokud už jsi v kryptu, tak to může být zajímavá diverzifikace. NFT ti umožňují vlastnit něco unikátního a někdy to může mít i určitou hodnotu jako umění nebo sběratelské kousky. Ale na druhou stranu, trh s NFT je hodně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze, když se trend změní nebo dojde k přehřátí trhu.

Když už jsi investoval do kryptoměn, tak malý podíl do NFT může smysl dávat, ale rozhodně bych se soustředil i na stabilnější aktiva. Rozhodně nedoporučuju hodit všechny peníze do NFT, protože to může být spíš bublina než stabilní investice.

Osobně bych doporučil mít nějaké zkušenosti a udělat si průzkum, než do toho skočíš. Zkus se zamyslet nad tím, co tě zajímá – jestli umění nebo herní předměty – a pak se podle toho rozhodni. Takže jo, trocha NFT v portfoliu může být fajn, ale nebuď naivní a nezapomínej na rizika.

175 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2023
Petr Daněk
Petr Daněk

Investice do NFT mají určitě něco do sebe, ale je to dost rizikové. Když už investuješ do kryptoměn, tak se můžeš podívat i na NFT, pokud tě to zajímá a máš chuť riskovat. Trh s NFT teď hodně frčí a někteří lidi z toho udělali slušný prachy, ale taky tam je spousta spekulací a špatných investic. Stabilita celkových investic tím trpí, protože hodnoty NFT můžou dost kolísat.

Osobně bych doporučil mít v portfoliu nějakou část věnovanou NFT, ale ne moc – tak třeba 5-10%. Je dobrý mít diverzifikaci, ale pamatuj, že je to jiný level investování než klasické kryptoměny nebo tradiční aktiva. Když se podíváš na klasické krypta jako Bitcoin nebo Ethereum, ty mají větší historii a stabilitu, zatímco NFT jsou hodně o trendu a aktuálním zájmu. Takže jo, může to být příležitost, ale buď opatrný a důkladně si promysli, do čeho jdeš.

142 slov
1.4 minut čtení
27. 6. 2022
Věra Stará
Věra Stará