Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do NFT, aniž bych rozuměl kryptoměnám?

Můžu investovat do NFT, aniž bych rozuměl kryptoměnám?

Zajímalo by mě, jestli je možné investovat do NFT, aniž bych měl hluboké znalosti o kryptoměnách. Mám pocit, že NFT jsou teď všude kolem nás a pořád slyším o tom, jak na nich lidé vydělávají. Ale já mám s kryptoměnami jen minimální zkušenosti, a tak se bojím, že bych mohl udělat nějakou chybu. Představoval jsem si, že když budu mít nějakou digitální uměleckou práci nebo sběratelský předmět, tak to může mít hodnotu, ale co když nevím, jak na to? Jaký je vlastně proces nákupu NFT? A jak se dá rozlišit mezi cennými a bezcennými tokeny? Existují nějaké platformy, které by byly vhodné pro začátečníky? Také mě zajímá, zda je nutné mít nějakou kryptoměnu na účtu nebo jestli se dá platit normálně. Je vůbec možné investovat do NFT a zároveň se vyhnout všem těm technickým záležitostem kolem blockchainu a kryptoměn? Nechci se cítit jako totální nováček a přijít o peníze. Můžete mi poradit, jak začít bez toho, abych se musel ponořit do složitých detailů kryptosvěta?

164 slov
1.6 minut čtení
11. 12. 2022
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Jo, investovat do NFT bez znalosti kryptoměn je možný, ale chce to trošku úsilí. Prvně si musíš pořídit peněženku jako MetaMask, co je easy na použití. Pak si musíš koupit nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT funguje na tomto blockchainu. Kryptoměnu můžeš koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance a pak ji převést do své peněženky.

Co se týče nákupu NFT, existujou platformy jako OpenSea nebo Rarible, které jsou docela přívětivý pro začátečníky. Tam můžeš procházet různé tokeny a vybírat si, co tě zajímá. Obecně platí, že víc známí umělci nebo projekty mají větší šanci na hodnotu. Ale furt to chce opatrnost, spousta NFT může být bezcenných.

Nejdůležitější je dělat průzkum – koukej na historii prodeje tokenů, jaký mají komunitu a tak. Pokud nechceš moc zabředávat do technických detailů, tak se snaž držet na platformách s dobrým pověstí a solidními projekty. Takže jo, dá se to zvládnout i bez hlubokého ponoření do kryptosvěta, ale bude to chtít trochu snahy a bílé hlavy.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 3. 2022
David Kočí
David Kočí

Investovat do NFT bez znalosti kryptoměn je možný, ale budeš muset zvládnout pár základních věcí. Většina NFT funguje na blockchainu, což znamená, že potřebuješ mít nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT je na této síti. Takže si musíš nejdřív pořídit peněženku, kde si uložíš kryptoměny. Platformy jako OpenSea nebo Rarible jsou dost uživatelsky přívětivé a nabízejí spoustu informací pro začátečníky.

Pokud jde o rozlišení cenných a bezcenných NFT, to je trochu složitější. Zkoumej umělce, jejich reputaci a jak se jejich práce prodává. Případně se podívej na komunitní diskuse nebo recenze. Také se snaž kupovat od známějších autorů nebo projektů, které mají nějakou historii.

Platba normálně jako s bankou moc nefunguje, protože většina obchodů probíhá právě přes kryptoměny. Ale existují i platformy, které umožňují nákup pomocí kreditních karet – i když je to obvykle dražší kvůli poplatkům.

Takže jo, můžeš investovat do NFT bez hlubokého ponoření do kryptoměn, ale budeš muset zvládnout pár základních kroků a být opatrný s tím, co kupuješ.

159 slov
1.6 minut čtení
2. 3. 2022
Radek Kouba
Radek Kouba