Jak NFT mění způsob, jakým kupujeme a prodáváme umění?
V poslední době se stále více mluví o tom, jak NFT, tedy nezaměnitelné tokeny, transformují svět umění. Zajímalo by mě, jak konkrétně ovlivňují způsob, jakým lidé kupují a prodávají umělecká díla. Mám pocit, že se tím mění i samotný pojem vlastnictví umění. Když si koupím NFT, co vlastně dostanu? Je to jen digitální certifikát nebo něco víc? Jak to funguje s autorskými právy? Může skutečně každý umělec vydělávat na svých digitálních dílech prostřednictvím NFT platform? Vidím, že někteří umělci prodávají svá díla za miliony dolarů, ale jak může někdo začínající v tomto oboru vůbec prorazit? Změnily se také galerie a tradiční aukční domy? Jak reagují na tento nový trend a co to znamená pro budoucnost fyzického umění? Mám pocit, že to otevírá možnosti i pro investory, ale je to opravdu tak výhodné nebo spíše riskantní? Zajímalo by mě také, jaký vliv mají NFT na uměleckou komunitu jako celek. Dochází k nějakému druhu elitizace nebo naopak k demokratizaci přístupu k umění? A co třeba ekologické otázky spojené s těžbou kryptoměn a jejich dopadem na planetu? Není to paradox, když se snažíme podporovat umění a zároveň zatěžovat životní prostředí? Celkově vzato bych rád slyšel názory ostatních na to, jak NFT mění hru v oblasti umění a co bychom měli mít na paměti při rozhodování o investicích do této oblasti.