Charts.cz/Fórum/Jak fungují daně u investic do kryptoměn?

Jak fungují daně u investic do kryptoměn?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněmi, když investuju do kryptoměn. Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím a potřebuji si to ujasnit. Takže, když nakoupím nějaké bitcoiny nebo třeba etherea a pak je prodám za vyšší cenu, musím platit nějaké daně? Co se stane, když je prodám a ztratím na tom? Taky jsem slyšel, že existují nějaké limity, pod kterými se daně neplatí. Jak to funguje v případě různých burz? Musím hlásit všechny transakce a kolik toho vlastně musím evidovat? A co když držím kryptoměny dlouhodobě, ovlivní to nějak moje daňové povinnosti? Jak se určuje, kolik mám zaplatit, když prodávám nebo směňuji kryptoměny za fiat měnu? Je to něco složitého, nebo se dá snadno vypočítat? A co NFT? Ty mají také nějaký daňový režim? Nebo je to všechno stejné jako u klasických kryptoměn? Nezabírá tohle hodně času a nervů? Určitě bych byl vděčný za jakékoliv informace nebo odkazy na seriózní zdroje, kde bych se o tom mohl dozvědět víc. Dík moc!

165 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2021
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová

Když investuješ do kryptoměn, tak ano, platíš daně, pokud prodáš za vyšší cenu, než za kterou jsi koupil. Zisk se považuje za kapitálový příjem a ten je zdanitelný. Pokud naopak prodáš se ztrátou, tak můžeš ztrátu uplatnit a tím snížit své daňové povinnosti na jiné zisky. Existují limity, třeba pro fyzické osoby v ČR je to do 100 000 Kč ročně, takže pod tímhle nemusíš nic hlásit. Ale když přešvihneš, musíš si to všechno sledovat a hlásit zvlášť. A jo, fakt bys měl evidovat všechny transakce, protože i směny mezi různými kryptoměnami se počítají. Dlouhodobé držení ovlivňuje danění tím, že pokud bys prodal po více než 3 letech, můžeš mít výhody. U NFT je to víceméně stejné jako s běžnými kryptoměnami - zisky a ztráty se taky daní. Celkově je to trochu složitější, ale dá se to zvládnout s evidencí a počítáním, jen to chce čas a trpělivost.

148 slov
1.5 minut čtení
11. 10. 2024
Božena Špačková
Božena Špačková

Když investuješ do kryptoměn, tak to máš celkem jasné: když prodáš bitcoiny nebo etherea za víc, než si je koupil, tak platíš daně z kapitálového zisku. To znamená, že si musíš spočítat rozdíl mezi tím, co jsi za ně dal a kolik jsi dostal zpátky. Když prodáš se ztrátou, můžeš tu ztrátu uplatnit na snížení tvých daňových povinností. Pokud prodáš do určitého limitu (v ČR je to tuším 100 000 Kč ročně), tak daně platit nemusíš. Ale musíš mít přehled o všech transakcích, takže si hlídej kdy a za kolik co prodáváš. Hurá na burzy – tam je to podobné, ale je dobré si uchovávat výpisy pro případný audit. Jestliže držíš kryptoměny dlouhodobě a pak je prodáš, tak se to počítá stejně jako krátkodobý prodej. Takže na daně se nezapomíná. A ohledně NFT – daňový režim je v podstatě stejný jako u klasických kryptoměn. Určitě to zabere nějaký čas a nervy, zvlášť když se snažíš všechno správně evidovat. Zkus si najít nějaké seriózní zdroje nebo poradce, abys měl jistotu.

169 slov
1.7 minut čtení
10. 2. 2024
Vladimíra Matoušková
Vladimíra Matoušková