Charts.cz/Fórum/Jaké daně musím platit z příjmů z ETF?

Jaké daně musím platit z příjmů z ETF?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s daněmi, když investuju do ETF. Slyšel jsem, že to může být celkem složité, a mám obavy, abych pak neměl nějaké nepříjemnosti s finančním úřadem. Jaké konkrétní daně se vztahují na zisky z ETF? Platí se něco jiného, když prodám ETF s nějakým ziskem, nebo když vyplácí dividendy? Co když mám ETF v zahraničním brokerovi? Jak se to pak počítá? Potřebuju někde hlásit příjmy z těchto investic? A co když prodám ETF se ztrátou? Můžu si to odečíst od daní nebo jak to funguje? Rád bych měl jasno, abych věděl, na co se připravit a jak si vše správně naplánovat. Díky za případné rady a zkušenosti!

113 slov
1.1 minut čtení
6. 7. 2024
Elena Bečková
Elena Bečková

Když investuješ do ETF, tak se musíš připravit na daně, což může být trochu složité. Zisky, co uděláš prodejem ETF, se daní jako kapitálové výnosy, což je v ČR 15 %. Takže když prodáš ETF s nějakým ziskem, zaplatíš z toho daň. Když dostaneš dividendy z ETF, tak ty se taky daní, znovu 15 %. Ale pokud máš ETF přes zahraničního brokera, může to být o něco komplikovanější, protože si musíš dávat pozor na to, jak ti zdaní dividendy v té zemi a jestli máš nárok na nějaké odpočty nebo úlevy. A jo, příjmy musíš hlásit – tedy v daňovém přiznání. Pokud prodáš ETF se ztrátou, můžeš si tu ztrátu odečíst od svých zisků, takže to trochu zmírní dopad na daně. Celkově doporučuji mít účetního nebo alespoň si to pořádně nastudovat, abys pak neměl problémy s finančním úřadem.

138 slov
1.4 minut čtení
17. 3. 2024
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Daně z ETF příjmů jsou fakt důležité, takže je fajn, že se na to ptáš. Když prodáš ETF s nějakým ziskem, tak se to považuje za kapitálový výnos, a ten se daní 15% (nebo 30%, pokud jsi v té vyšší daňové skupině). Pokud dostaneš dividendy z ETF, tak ty se taky daní, opět většinou 15%. To samý platí, když máš ETF u zahraničního brokera, jen si dej pozor na případnou srážkovou daň v tom státě, kde je broker. A jo, musíš ty příjmy hlásit na daňovém přiznání. Když prodáš ETF se ztrátou, tak můžeš tu ztrátu odečíst od zisků z jiných prodejů ETF - tím si snížíš základ daně. Takže je dobrý si to hlídat. Ve zkratce, sleduj si všechnu tu administrativu ať se vyhneš problémům s úřady.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 10. 2023
Denisa Zachová
Denisa Zachová