Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas nakoupit ETF, aby se vyplatily?

Kdy je nejlepší čas nakoupit ETF, aby se vyplatily?

V poslední době hodně přemýšlím o investicích do ETF, ale nevím, kdy je ten pravý čas na nákup. Četl jsem různé názory a rady, ale pořád mi to není úplně jasné. Mám pocit, že ceny se neustále mění a já se snažím najít ten správný okamžik. Myslíte si, že je lepší nakupovat ETF v době, kdy je trh v poklesu, nebo když jsou na vrcholu? A co sezonní trendy, hrají také nějakou roli při rozhodování o tom, kdy investovat? Zajímá mě i to, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo ukazatele, které by mohly naznačovat vhodný čas pro nákup. Je důležité sledovat celkovou ekonomickou situaci nebo spíše vycházet z individuálních cílů a strategie? Jaké máte zkušenosti s načasováním nákupu ETF? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat pravidelně menší částky nebo čekat na větší pokles a investovat najednou. Jsou tu vůbec nějaké osvědčené strategie pro investice do ETF, které byste mi doporučili? Jaký vliv má na rozhodování třeba inflace nebo úrokové sazby? Děkuji za jakékoli názory a rady k tomuto tématu.

171 slov
1.7 minut čtení
17. 6. 2022
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Když jde o investice do ETF, nejlepší čas na nákup fakt záleží na tvých cílech a strategii. Mnoho lidí říká, že nakupovat během poklesu je fajn, protože můžeš získat akcie levněji. Ale je to dost riskantní, protože nikdo neví, kdy trh dosáhne dna. Sledování sezónních trendů může být užitečné – některé sektory mají lepší výkonnost v určitých obdobích roku. Důležitý je taky celkový ekonomický kontext – inflace a úrokové sazby mohou ovlivnit trhy. Mnoho investorů doporučuje průměrovat náklady tím, že investují pravidelně menší částky namísto čekání na větší pokles, protože to snižuje riziko a stres z načasování trhu. Pokud si není jistý, konzultace s nějakým poradcem může taky pomoct. Hlavně se nenech unést emocemi a drž se své strategie.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2022
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Neexistuje přesný čas na nákup ETF, ale většina lidí se shodne, že nakupování při poklesech může být výhodné. Když trh padá, ceny ETF klesají a to je příležitost pro levnější nákup. Ale na druhou stranu, čekání na ten „perfektní“ okamžik může vést k tomu, že zmeškáš růst, když trh vyletí zpět. Takže to chce trochu odhadu a také důvěru ve své investice.

Sezonní trendy sice existují, ale nejsou vždy spolehlivé. Obecně platí, že pravidelný nákup menších částek (tzv. dollar-cost averaging) může snížit riziko a vyhnout se problémům spojeným s načasováním trhu. Co se týče ekonomiky, inflace a úrokové sazby mohou ovlivnit investice, ale pro dlouhodobé investory to nemusí být zas tak zásadní.

Osobně bych doporučil zaměřit se víc na to, jaké ETF kupuješ a proč, než na to, kdy je nakoupíš. Rozhoduj podle svých investičních cílů a strategie. Jinak se můžeš dostat do situace, kdy pořád čekáš a nic nekoupíš.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2024
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová