Charts.cz/Fórum/Jsou NFT opravdu dobrá investice, nebo je to jen bublina?

Jsou NFT opravdu dobrá investice, nebo je to jen bublina?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já se snažím pochopit, jestli to je něco, co má smysl investovat do tohohle digitálního umění a dalších digitálních aktiv. Já mám pocit, že se kolem toho vytváří něco jako bublina a nevím, jestli to bude mít dlouhodobou hodnotu. Mám takové myšlenky, že čím více o tom čtu, tím více mě to mate. Někdy to vypadá jako módní vlna, která brzy odezní, ale přesto slyším příběhy o lidech, kteří na těchto investicích vydělali opravdu velké peníze. Jak to tedy je? Je to skutečně revoluce v umění a investování, nebo se jedná prostě o způsob, jak z lidí vytáhnout peníze? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké analýzy nebo studie, které by mohly podpořit jedno nebo druhé stanovisko? A co ti, kteří už do NFT investovali - jaké mají zkušenosti? Má někdo z vás pocit, že by měl být opatrný nebo naopak zariskovat? Co si myslíte o budoucnosti NFT jako investice? Jak se vlastně určuje hodnota NFT a co se stane, když trend skončí? Můžete mi poskytnout nějaké názory či zkušenosti? Zkrátka - mám obavy a chtěl bych slyšet různé úhly pohledu na tuto problematiku.

192 slov
1.9 minut čtení
22. 8. 2023
Filip Klíma
Filip Klíma

Jasně, NFT jsou teď hodně v kurzu, ale je to fakt složitý. Mnoho lidí vidí obrovský potenciál v digitálním umění, ale taky spousta lidí tvrdí, že to je jen bublina, co brzy praskne. Hodnota NFT se určuje podle poptávky a vzácnosti, což znamená, že když o něco bude zájem, cena půjde nahoru. Ale jakmile trend skončí, může se stát, že nikdo nebude chtít tvoje NFT koupit a zůstaneš s něčím bez hodnoty.

Někteří investoři na tom fakt vydělali, ale jiní přišli o dost peněz. Je to hodně riskantní a záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Takže pokud přemýšlíš o investici do NFT, doporučil bych být opatrný a nesázet na to všechny peníze. Možná je lepší začít s menšími částkami a sledovat vývoj trhu.

Existují i analýzy, co říkají, že NFT by mohly mít dlouhodobou hodnotu kvůli digitalizaci umění a sběratelství. Ale osobně si myslím, že je potřeba být realistický a mít na paměti, že to může být jen módní vlna. Takže uvidíš, ale prostě buď opatrnej.

166 slov
1.7 minut čtení
28. 9. 2023
Renata Horálková
Renata Horálková

Těžko říct, jestli jsou NFT dobrá investice nebo jen bublina. Na jednu stranu, některý lidi vydělali balík peněz a umělci získávají šanci prodávat digitální díla přímo bez zprostředkovatelů. Na druhou stranu, hodně těch projektů vypadá jako rychlý způsob, jak vytáhnout prachy od lidí, co doufají v zázrak. Mnoho NFT nemá žádnou skutečnou hodnotu a když trend skončí, tak můžeš mít zbytečně drahý JPEG na svým harddisku. Hodnota NFT se určuje fakt různě – popularita umělce, rarity, hype kolem projektu… Ale jakmile to začne klesat, tak je to většinou konec. Někteří investoři jsou opatrní a raději do toho nejdou, jiní zase nadšeně riskují. Doporučuji si udělat důkladný průzkum a nezapomínat na to, že investice do NFT může být dost volatilní a riskantní.

121 slov
1.2 minut čtení
13. 7. 2023
Milan Valenta
Milan Valenta