Charts.cz/Fórum/Co dělá některé NFT tak drahé ve srovnání s jinými?

Co dělá některé NFT tak drahé ve srovnání s jinými?

V poslední době se hodně mluví o NFT a jejich cenách, které se zdají být někdy úplně šílené. Zajímalo by mě, proč nějaké NFT stojí tolik peněz, zatímco jiné, které vypadají podobně nebo mají stejnou funkci, se prodávají za pár dolarů. Co vlastně ovlivňuje cenu takového digitálního umění nebo sběratelského předmětu? Je to jen o tom, kdo je autorem, nebo hraje roli historie a poptávka po konkrétní položce? A co třeba exkluzivita? Je pravda, že čím méně je nějaký NFT dostupný, tím je cennější? Jak důležité jsou také trendy v umění a kultuře pro hodnotu NFT? Když se podívám na některé z nejdražších NFT, jako je ten od Beeple, tak mi přijde, že tam musí být něco víc než jen obrázek. Jakou roli hrají sociální média a marketing v tom, jak jsou určovány ceny NFT? Mohla by cena některých NFT odrážet i investiční strategii lidí, kteří za nimi stojí? Jakou to má spojitost s kryptoměnami jako takovými? Může to mít vliv na budoucnost NFT trhu a jak to vlastně funguje? Všechno tohle mě dost mate a zajímalo by mě, co o tom lidi víte. Jak tedy vlastně poznáme, co dělá některé NFT tak drahé ve srovnání s jinými?

198 slov
2 minut čtení
5. 6. 2021
Luboš Dunka
Luboš Dunka

Takže, co vlastně dělá některé NFT tak drahé? Hlavní faktory jsou určitě autor a jeho reputace. Když je to někdo známý, jako Beeple, tak to prostě zvedá cenu. Dál je tu otázka rarity – čím méně kusů existuje, tím je to cennější. Populární trendy v umění a kultuře taky ovlivňují hodnotu. Například, jestli je něco aktuálně "in", tak se to může prodávat jako bláznivé.

Sociální média hrají velkou roli v tom, jak se o NFT mluví a jak se šíří pověst o nich. Marketing je klíčový – když to někdo dobře prodává, lidi víc kupují. A jo, investiční strategie taky hrají roli; někteří lidé vidí v NFT způsob, jak zhodnotit peníze.

Kryptoměny a jejich hodnota ovlivňují trh s NFT. Když ceny kryptoměn rostou, lidi mají víc peněz na utrácení za NFT. Takže jo, všechny tyhle faktory dohromady vytvářejí ten šílený rozdíl v cenách mezi různými NFT. Je to prostě mix umění, investic a marketingu.

152 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2022
Jana Kopecká
Jana Kopecká

Takže co dělá některé NFT tak drahé? No, je tu pár věcí, co hrajou roli. První je autorství – když je to od známého umělce, jako Beeple, tak to samozřejmě zvedá cenu. Dál je tu historická hodnota – pokud je to něco, co udělalo v historii NFT revoluci nebo bylo první, tak to taky šplhá nahoru. Exkluzivita hraje velkou roli. Čím méně jich je, tím víc lidi chtějí vlastnit něco unikátního. Pak jsou tam trendy v umění a kultuře, co ovlivňujou poptávku. Sociální sítě taky dost hrajou roli – čím víc se o něčem mluví a propaguje, tím víc lidí to chce. A pak je tu ta investiční stránka – někteří lidi kupujou NFT s vidinou budoucího zhodnocení. Kryptoměny jako bitcoin a ether mají vliv na cenu NFT trhu, protože většina se obchoduje za tyhle měny. Takže takhle nějak to funguje a proč některá NFT jsou prostě šíleně drahá.

149 slov
1.5 minut čtení
13. 2. 2024
Simona Říhová
Simona Říhová