Charts.cz/Fórum/Jak investovat do NFT, když nevím, co to je?

Jak investovat do NFT, když nevím, co to je?

Jsem úplný začátečník v oblasti investic a nedávno jsem zaslechl něco o NFT, ale vlastně vůbec nevím, co to znamená. Všichni ti influenceri na sociálních sítích o tom pořád mluví, ale já se v tom nevyznám. Co jsou to vlastně ty NFT? Jaký je mezi nimi rozdíl od běžných digitálních souborů? Je pravda, že do nich můžu investovat i s malým rozpočtem? Jak začít, když nemám žádné zkušenosti s kryptoměnami a blockchainem? A jak se dá zjistit, které NFT mají skutečnou hodnotu a které jsou jenom nafouknuté bubliny? Zajímalo by mě také, jaký je proces nákupu – musím si zakoupit nějakou kryptoměnu nebo něco jiného? Mám mít obavy z bezpečnosti a podvodů? Rád bych věděl, jestli existují nějaké platformy, které doporučujete pro začátečníky. A co je důležité znát ohledně poplatků a transakcí? Celkově by mě zajímalo, jaký je ten správný postup pro někoho jako já, kdo se chce do světa NFT pustit, ale nemá žádné předchozí znalosti. Děkuju za rady!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2024
Martin Jirásek
Martin Jirásek

Takže, NFT jsou v podstatě jako digitální certifikáty vlastnictví pro unikátní věci na internetu, většinou umění nebo nějaké sběratelské předměty. Na rozdíl od běžných digitálních souborů (jako fotky nebo videa) ti NFT ukazují, že něco vlastníš i když to může být zkopírované. Můžeš začít investovat s menším rozpočtem, ale je dobrý mít na paměti, že hodnota může hodně kolísat a některé NFT jsou prostě nafouknuté bubliny.

Pokud nemáš zkušenosti s kryptoměnami, doporučuji začít s nějakou peněženkou jako MetaMask, pak si koupit nějakou kryptoměnu (většinou Ether) na burze jako Coinbase nebo Binance. Jakmile máš peněženku a kryptoměnu, můžeš jít na platformy jako OpenSea nebo Rarible a tam nakupovat NFT.

Bezpečnost je důležitá – dávej pozor na podvody a vždy si ověřuj projekty ještě před nákupem. Co se týče poplatků, počítej s transakčními poplatky za každou operaci na blockchainu, což může být někdy dost drahé. Takže shrnuto: založ si peněženku, kup kryptoměnu, vybírej platformu a pak už jen zkoumej NFT, co tě zajímají. Hlavně buď opatrnej a snaž se pochopit trh.

169 slov
1.7 minut čtení
10. 11. 2024
František Beneš
František Beneš

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou jako digitální certifikáty vlastnictví pro unikátní věci, většinou umění nebo sběratelské předměty na blockchainu. Na rozdíl od běžných digitálních souborů (jako fotky nebo videa), které se dají kopírovat, NFT jsou jedinečné a zapsané v blockchainu, což zaručuje jejich autenticitu.

Investovat do NFT můžeš i s malým rozpočtem. Většina lidí začíná na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Nejprve si ale budeš muset pořídit kryptoměnu (většinou Ethereum), protože většina NFT funguje právě na tomto blockchainu. Můžeš ji koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance.

S bezpečností a podvody je to trochu riskantní, takže buď opatrný a zkoumej projekty, které tě zajímají. Podívej se na historii prodeje, umělce a komunitu kolem NFT. To ti pomůže určit, co má opravdovou hodnotu a co je jen nafouknutá bublina.

Ohledně poplatků - můžeš narazit na poplatky za gas (transakční poplatky na Ethereum síti), takže si to prozkoumej předem. Začni s malými investicemi, sleduj trendy a uč se. To je asi nejlepší cesta, jak se dostat do světa NFT bez velkého rizika.

167 slov
1.7 minut čtení
6. 10. 2024
Matěj Pešta
Matěj Pešta