Charts.cz/Fórum/Jak najít zapomenuté akcie na trhu?

Jak najít zapomenuté akcie na trhu?

Mám takový dotaz ohledně akciového trhu, konkrétně bych chtěl vědět, co všechno sledovat, abych našel zapomenuté akcie. Vím, že trh je plný různých investičních příležitostí, ale často mám pocit, že mi unikají ty méně známé a opomíjené akcie, které by mohly mít potenciál. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní zdroje informací nebo platformy, kde bych mohl narazit na takové akcie. Třeba jestli jsou nějaké specializované weby nebo fóra, kde se o těchto tématech diskutuje. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké ukazatele nebo metriky, které bych měl sledovat při hledání těchto „zapomenutých pokladů“. Možná jste někdo měli zkušenosti s investováním do takových akcií a můžete mi poradit, jak na to? Vím, že některé z nich mohou být rizikové, ale občas se vyplatí risknout a objevit něco zajímavého. Budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci na této cestě.

143 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2023
Josef Volf
Josef Volf

Objevování zapomenutých akcií je fakt zajímavý úkol. Zkus se podívat na menší firmy, co mají nízkou kapitalizaci, protože ty často unikají pozornosti. Můžeš procházet staré zprávy a zprávy o výsledcích – občas najdeš podniky s dobrými základy, co jsou momentálně pod radar. Na weby jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha najdeš různé analýzy a diskuse. Další věc, co můžeš zkusit, jsou fóra jako Reddit nebo StockTwits, kde lidi sdílí tipy na méně sledované akcie.

Sleduj ukazatele jako P/E ratio, dividend yield a celkovou likviditu akcií. Často zapomenuté akcie mají slabší výkon v období poklesu trhu, ale pokud děláš důkladný výzkum a najdeš něco s potenciálem, můžeš ušetřit slušné peníze. Neboj se riskovat, ale měj na paměti i diverzifikaci portfolia. Nakonec je dobrý mít nějaký plán a strategii, jak tyhle akcie sledovat dlouhodobě.

131 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2024
Blanka Hrdá
Blanka Hrdá

Myslím, že hledání zapomenutých akcií může být fakt zajímavý proces. Zkus se podívat na menší společnosti, co mají nízkou tržní kapitalizaci, často je to tam, kde můžeš najít ty opomíjené akcie. Hodně lidí doporučuje sledovat i dividendové akcie, které třeba poslední dobou moc nerostly. Také se koukni na fóra jako Reddit nebo StockTwits, tam občas narazíš na zajímavé tipy od dalších investorů. Zdrojem informací mohou být i newslettery zaměřené na value investing.

Co se týče ukazatelů, tak sleduj P/E poměr a P/B poměr, ty ti můžou napovědět o tom, jestli je akcie podhodnocená. A určitě nezapomeň na analýzu fundamentů společnosti – ziskovost, dluhy a podobně. Samozřejmě si dej bacha na riziko, protože některé z těchto akcií můžou být fakt volatile. Ale když to trefíš, můžeš udělat slušný zisk.

127 slov
1.3 minut čtení
25. 9. 2024
Helena Krausová
Helena Krausová