Charts.cz/Fórum/Jak mohu zjistit, které akcie mají skryté příležitosti?

Jak mohu zjistit, které akcie mají skryté příležitosti?

Zajímá mě, jakým způsobem můžu odhalit akcie, které mají skryté příležitosti. Slyšel jsem, že některé společnosti mají potenciál, který není na první pohled vidět, a to mě opravdu láká. Jaké techniky nebo metody používáte pro analýzu těchto akcií? Existují nějaké konkrétní indikátory nebo signály, na které bych se měl zaměřit? Například, jak důležité jsou finanční ukazatele a analytické zprávy? A co třeba sledování trendů v oboru nebo novinky týkající se firmy? Jaké zdroje informací považujete za nejspolehlivější? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy, jak se vyhnout běžným chybám při hledání těchto příležitostí. Je dobré dávat pozor na určité vzorce chování na trhu nebo na zprávy o konkurenci? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a osvědčené postupy. Jaké další faktory bych měl mít na paměti, když se snažím najít akcie s potenciálem růstu, který ostatní přehlížejí?

136 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2023
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková

No, hledání akcií s skrytými příležitostmi je docela umění. Začal bych s analýzou základních finančních ukazatelů – sleduj EPS, P/E ratio, a dluh/cap. Ty ti dají představu o tom, jak na tom firma je. Ale to není všechno. Musíš koukat i na trendy v odvětví, jako třeba růstové sektory nebo novinky, co se okolo firmy dějou. Někdy můžeš najít zajímavé příležitosti ve firmách, co mají nový produkt nebo technologie v pipeline, ale nikdo si toho zatím nevšiml.

Taky je dobrý sledovat analytické zprávy a příběhy o firmách – fakt to může odhalit něco, co se na první pohled nezdá. A nevěř jenom velkým korporacím, někdy i menší firmy mají obrovský potenciál. Vyhni se chybám jako panikaření při poklesu ceny akcie nebo slepému následování trendů bez vlastního výzkumu.

Co se zdrojů informací týče, já osobně rád čtu finance portály a sleduju fóra, kde lidi sdílejí názory a tipy. A nezapomeň sledovat konkurenci – pokud se jim daří a tvé vybrané akcie ztrácí, tak bys měl být na pozoru. Celkově jde o kombinaci analýzy, intuice a trošku štěstí.

178 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk

Zjistit, které akcie mají skryté příležitosti, chce trochu práce, ale není to nemožný úkol. Začal bych s důkladnou analýzou finančních ukazatelů jako P/E poměr, růst zisku a dluh. Sleduj taky cash flow, to hodně napoví o stabilitě firmy. Další tip je číst analytické zprávy a sledovat doporučení od různých brokerů, oni často upozorňují na firmy, které by mohly růst.

Dívej se také na trendy v oboru. Třeba novinky o technologiích nebo změny v regulacích můžou ovlivnit budoucnost společnosti víc, než se zdá. A nezapomeň na konkurenci - pokud vidíš, že nějaká firma má slabší konkurenci nebo inovativní produkt, může to být signál.

Co se týče zdrojů informací, já rád koukám na weby jako Seeking Alpha nebo Yahoo Finance. Je dobrý mít přehled o tom, co se děje v ekonomice a s jednotlivými sektory. Hlavně se vyhýbej chybám jako přílišná důvěra v jednu zprávu nebo doporučení bez vlastního prozkoumání.

A nakonec si dávej pozor na emocionální reakce trhu. Někdy trh reaguje neadekvátně na špatné zprávy a můžeš tak objevit zajímavé nákupní příležitosti. Takže buď trpělivý a klidný v rozhodování!

175 slov
1.8 minut čtení
28. 1. 2025
Štěpán Kysela
Štěpán Kysela