Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší použít stop-loss příkaz v akciovém obchodování?

Kdy je nejlepší použít stop-loss příkaz v akciovém obchodování?

Zajímalo by mě, kdy přesně bych měl využít stop-loss příkaz při obchodování s akciemi. V poslední době jsem četl, že je to skvělý nástroj pro ochranu investic, ale nejsem si úplně jistý, jak a kdy ho správně nastavit. Mám na mysli, jestli je lepší ho nasadit hned při otevření pozice nebo až když se cena akcie začne hýbat proti mně. Jaké faktory bych měl zvážit? Například, co když akcie skáče nahoru a dolů? Měl bych mít stop-loss nastavený blízko aktuální ceny, nebo je lepší dát mu trochu prostoru? A co psychologické aspekty – jaké mám mít očekávání ohledně ztrát a zisků? Není přece jen lepší nechat si více prostoru a riskovat větší ztrátu v případě, že se trh otřese? Vím, že každá situace je jiná, ale rád bych věděl, jak to děláte vy. Jaké jsou vaše zkušenosti s používáním stop-loss příkazů v různých tržních podmínkách? Pomůže mi to lépe pochopit, kdy a jak tento nástroj správně používat.

157 slov
1.6 minut čtení
17. 4. 2024
Patrik Havlík
Patrik Havlík

Kdy použít stop-loss je otázka, co trápí spoustu obchodníků. Osobně bych doporučil nastavit ho hned při otevření pozice. Tím se vyhneš emocionálním rozhodnutím, když se cena akcie začne hýbat proti tobě. Co se týče vzdálenosti stop-lossu od aktuální ceny, to záleží na volatilitě akcie. Když akcie hodně skáče, dej jí trochu prostoru, jinak tě může snadno vyhodit z pozice a pak to může zase vzrůst zpět. Je dobrý mít jasnou představu o tom, kolik jsi ochotný ztratit – třeba procento z investice. Psychologicky je těžké vidět ztrátu, ale pokud si nastavíš rozumné hranice a dodržíš je, ušetříš si spoustu starostí. Zkrátka, stop-loss je fajn nástroj pro ochranu kapitálu, ale musíš ho používat s rozmyslem a v souladu s plánem. Jak říká hodně traderů: "Risk management first!" Takže nezapomínej na to.

130 slov
1.3 minut čtení
7. 11. 2024
Emil Jílek
Emil Jílek

Stop-loss příkaz je fakt užitečná věc v akciovém obchodování, ale záleží na tvém trading stylu. Když otevřeš pozici, je fajn mít stop-loss hned nastavený, aby ses vyhnul velkým ztrátám, pokud se trh otočí proti tobě. Ale taky je důležitý zvážit volatilitu akcie – pokud máš akcii, co dost skáče, tak ji nenechávej moc blízko ceny, abys nevyletěl ven kvůli malým pohybům.

Nastav si stop-loss trochu dál od aktuální ceny, ale zase ne tak daleko, aby sis nezpůsobil velké ztráty. Psychologie hraje velkou roli – nebýt příliš emotivní a mít realistická očekávání ohledně zisků a ztrát. Občas je lepší risknout drobnou ztrátu než pak koukat na velkou ztrátu po nějakém pádu trhu.

Osobně doporučuji vyhodnocovat situaci pravidelně a podle toho upravit stop-loss. Když vidíš, že cena stoupá, můžeš ho posunout nahoru. Ale jako vždy – každá situace je jiná, takže to chce trochu praxe a zkušeností.

143 slov
1.4 minut čtení
12. 7. 2024
Božena Světlíková
Božena Světlíková