Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejpopulárnější NFT tržiště teď?

Jaké jsou nejpopulárnější NFT tržiště teď?

Slyšel jsem, že NFT trh zažívá obrovský boom a zajímalo by mě, jaká jsou teď ta nejpopulárnější tržiště pro obchodování s těmito digitálními aktivy. Vím, že OpenSea je asi hodně známé, ale co dál? Jsou nějaké nové platformy, které se začínají prosazovat? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Slyšel jsem také o Rarible a Foundation, ale nevím, jestli jsou opravdu tak dobré jako OpenSea nebo jestli se vyplatí na nich investovat. Jak to vůbec funguje s poplatky na těchto tržištích? Zajímalo by mě taky, jestli je lepší prodávat nebo kupovat NFT na těchto platformách. Mám pocit, že trh se rychle mění a nechci zmeškat nějakou příležitost. Zajímá mě i to, jestli existují tržiště zaměřená na specifické druhy umění nebo témata. Rád bych měl přehled o tom, kde se to všechno děje a na co si dát pozor, když se do toho pustím. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s různými NFT tržišti, byl bych moc vděčný za vaše názory a rady.

162 slov
1.6 minut čtení
14. 3. 2024
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Takže, pokud jde o NFT tržiště, kromě OpenSea je tu i Rarible, což je super pro uživatele, protože ti si můžou vytvářet a prodávat vlastní tokeny. Foundation je zase víc pro umělce a kvalitní díla, ale potřebuješ pozvání, takže to může být trochu omezující. Pak je tu SuperRare, kde jsou opravdu unikátní kousky, ale ceny jsou tam dost vysoké. Novinky jako LooksRare se snaží přilákat pozornost s nižšími poplatky a odměnami za staking. Poplatky se liší, často kolem 2.5% za transakce, ale můžeš narazit na vyšší poplatky za mintování nebo gas fees. Když chceš investovat do NFT, možná je lepší koukat na platformy s větší komunitou, jako OpenSea nebo Rarible, protože tam je větší šance na prodej. A jo, určitě se podívej na specializovaná tržiště jako ArtBlocks nebo Nifty Gateway, pokud tě zajímá generativní umění nebo limitované edice. Sleduj trendy, trh se rychle mění a je dobrý mít přehled o tom, co se děje.

154 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Božena Světlíková
Božena Světlíková

Takže, co se týče NFT tržišť, tak OpenSea je fakt jasná jednička. Hrozně moc lidí tam obchoduje a je tam všechno možné. Rarible je taky dost populární, má zajímavý systém, kde můžeš dostat tokeny za prodej. Foundation je spíš pro umělce, kteří můžou nabídnout exkluzivní díla. Novější platformy jako LooksRare nabízejí odměny za obchodování, což je lákavé.

Poplatky se liší - obvykle to bývá kolem 2.5% za transakce na OpenSea, ale na Rarible a dalších to může být víc nebo míň podle toho, jestli prodáváš nebo kupuješ. Co se týče investic, tak to chceš mít oči otevřené, protože trh se mění rychle. Některé platformy jako Nifty Gateway se zaměřují na umění a výjimečné kousky.

A jestli prodávat nebo kupovat? Záleží na tvé strategii. Ale rozhodně si dej pozor na trendy a co frčí! Měj na paměti, že ne každá platforma je pro každého, takže si najdi tu, která ti sedne nejvíc.

150 slov
1.5 minut čtení
26. 9. 2024
Oldřich Jedlička
Oldřich Jedlička