Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy pro licencování digitálních aktiv?

Jaké jsou nejlepší platformy pro licencování digitálních aktiv?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejlepší platformy, kde se dají licencovat digitální aktiva. Mám na mysli nejenom fotografie a videa, ale také různé umělecké díla v digitální podobě, jako jsou třeba NFT nebo digital goods. V poslední době jsem narazil na spoustu různých stránek, co nabízejí možnost prodat nebo licencovat obsah, ale nejsem si jistý, které z nich opravdu stojí za to a mají dobré podmínky pro tvůrce. Zkušenosti s různými platformami se mi dost rozcházejí a nevím, jestli je lepší jít na známější weby nebo zkusit něco nového. Také by mě zajímalo, jaké poplatky si tyto platformy účtují a jestli je tam nějaký rozdíl v tom, jakým způsobem se vyplácí provize autorům. Jestli máte nějaké tipy nebo doporučení, budu moc rád. Vím, že se to hodně liší podle toho, co přesně chci licencovat a jaký mám styl práce, ale prostě hledám něco, co mi usnadní život a umožní mi monetizovat svou tvorbu co nejefektivněji. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito platformami? Jaké byste doporučili jako nejlepší volbu pro licencování digitálních aktiv?

174 slov
1.7 minut čtení
27. 3. 2023
Alois Brychta
Alois Brychta

Tak tohle je hodně aktuální téma. Z mých zkušeností jsou dobré platformy jako Shutterstock a Adobe Stock na fotky a videa, dost lidí je tam aktivních. Na NFT se hodně používá OpenSea, to je taková klasika pro digitální umění. Pak tu máš různé tržiště jako Rarible nebo Foundation, kde můžeš prodávat své umělecké kousky přímo jako NFT. Pokud jde o poplatky, tak většinou si strhávají nějaký procento z každého prodeje, třeba 15-30%, což se docela liší. Taky záleží, jestli prodáváš exkluzivně nebo non-exkluzivně. U non-exkluzivních licencí můžeš prodávat na víc místech, ale většinou dostaneš míň peněz za kus. No a u některých platforem ti vyplácí přímo na účet, jinde to jde přes PayPal nebo kryptoměny. Zkus si projít víc platforem a zjistit, co ti sedí nejvíc. Každý má jiný preference, takže to chce zkoušet.

134 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová

Takže, pokud hledáš platformy na licencování digitálních aktiv, tak tady je pár tipů. Pro fotky a videa je dobrý Shutterstock nebo Adobe Stock, ale tam si vezmou docela vysoké provize. Pak je tu i iStock, co je součástí Getty Images, ale tam už to chce taky kvalitní obsah. Co se týče umění a NFT, tak OpenSea a Rarible jsou hodně populární, ale zase je dobrý si hlídat poplatky za minting a tak.

Pokud chceš něco novějšího, zkus třeba Foundation nebo Mintable pro NFT, tam se dá zajímavě monetizovat. Pro digitální goods je fajn Gumroad nebo Etsy, ale opět záleží na tom, co přesně prodáváš.

O poplatcích se dá říct, že většina platforem si vezme nějakou provizi – většinou kolem 20–30 %, ale může to být víc nebo míň podle platformy. A vyplácení? To se liší – někde dostaneš peníze hned po prodeji, jinde to trvá třeba měsíc. Takže fakt záleží na tom, co chceš dělat a jaký máš styl práce. Doufám, že ti to pomůže!

165 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2025
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek