Charts.cz/Fórum/Jak můžu pronajmout NFT a vydělat na něm peníze?

Jak můžu pronajmout NFT a vydělat na něm peníze?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně NFT. Slyšel jsem, že se dají pronajímat a že na tom lze vydělat nějaké peníze, ale úplně tomu nerozumím. Jak to vlastně funguje? Mám pár svých digitálních uměleckých děl, které jsem koupil jako NFT a teď přemýšlím, co s nimi dělat. Je možné je pronajmout někomu jinému třeba na určité období? Jak se určuje cena za pronájem? A co když to někdo použije bez mého souhlasu? Jak se to dělá prakticky? Musím k tomu mít nějakou smlouvu nebo něco podobného? Zajímalo by mě, jaké platformy na pronájem NFT existují a jestli je to vůbec výhodné. Rád bych věděl, jestli už to někdo z vás zkoušel a jaké s tím máte zkušenosti. Děkuji za každou radu, budu rád za tipy!

125 slov
1.3 minut čtení
23. 7. 2021
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta

Tak pronájem NFT je fakt zajímavá věc. V podstatě jde o to, že můžeš svá NFT (třeba ty umělecký díla) poskytnout někomu jinému na určitou dobu za nějaký poplatek. Je to jako když si půjčuješ auto nebo něco podobnýho. Můžeš to udělat přes platformy jako je Rarible nebo Zora, které umožňují pronájem NFT.

Co se týče ceny, tak to si většinou určuješ sám, zaleží na tom, jak moc si myslíš, že je to dílo cenný a jak moc je poptávka po něm. Samozřejmě bys měl mít jasno v tom, co všechno ten nájemce může s tvým NFT dělat - jestli jenom používat nebo jestli to může dál prodávat atd. To se dá vyřešit smlouvou nebo nějakým chytrým kontraktem, což je v podstatě program, který automaticky dodržuje dohodnuté podmínky.

Vadí ti, že by někdo tvé dílo použil bez souhlasu? No, to je riziko u každýho pronájmu. Měl bys mít jasně stanovené podmínky v té smlouvě, aby bylo jasné, co všechno může a co ne. Jinak jo, pronajmout NFT může být výhodný, ale chce to dobrý plán a nějakou ochranu svých práv.

179 slov
1.8 minut čtení
12. 12. 2021
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová

Takže, pronajímání NFT je celkem nový koncept, ale už se to děje. V podstatě si můžeš pronajmout svá digitální umělecká díla třeba na platformách jako je Rarible nebo Zora. K tomu potřebuješ mít smart kontrakt, což je v podstatě program, co určuje podmínky pronájmu. Cena za pronájem se většinou určuje podle poptávky, rarity díla a toho, jak moc je známý autor.

Když někomu pronajmeš NFT, tak bys měl mít jasně napsané podmínky – na jak dlouho to pronajímáš a jaké má ten druhý práva. Obavy, že ti někdo dílo použije bez souhlasu, jsou oprávněné, takže se doporučuje mít smlouvu.

Některé platformy umožňují automatizované řešení, kde se všechno spravuje přes blockchain a ty jen sleduješ příjmy. Je dobrý si zjistit, co všechno ty platformy nabízejí a co to obnáší, protože nejsou všechny stejné.

Myslím si, že pokud máš kvalitní díla a dokážeš je dobře propagovat, může to být zajímavý způsob, jak vydělat. Ale buď opatrný a pořádně si nastuduj všechny detaily.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 5. 2023
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec