Charts.cz/Fórum/Výhody investování do jednotlivých akcií oproti ETF

Výhody investování do jednotlivých akcií oproti ETF

V poslední době se hodně diskutuje o různých způsobech investování a já se chci zeptat, jaké jsou vlastně výhody investování do jednotlivých akcií ve srovnání s ETF? Je pravda, že když si koupím jednotlivé akcie, mám větší kontrolu nad svým portfoliem? A co ziskovost? Můžu vydělat víc peněz, když investuji do konkrétních firem, než když zainvestuji do celého fondu? Jak to vlastně funguje, když si vyberu akcie konkrétní společnosti – je to riskantnější nebo se to vyplatí více? A co likvidita těchto investic? Je pro mě lepší mít flexibilitu a rychleji prodat jednotlivé akcie, nebo je lepší mít stabilní a diverzifikované ETF? Chtěl bych slyšet názory těch, co už nějaké zkušenosti mají. Jaký máte názor na to, kdy a proč by měl člověk preferovat investice do akcí místo ETF? A pokud se rozhodnu pro akcie, jak si mám vybrat ty nejlepší, abych minimalizoval riziko? Je lepší sledovat trendy na trhu a vyběrat 'hot' akcie, nebo spíše investovat do stabilních firem s dlouhou historií? Děkuji za každou radu a tipy!

169 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2024
Libor Kořínek
Libor Kořínek

Investování do jednotlivých akcií má svoje plusy i mínusy. Jasně, máš větší kontrolu nad tím, co koupíš, můžeš si vybírat firmy, které považuješ za perspektivní nebo levné. To ti dává šanci na vyšší ziskovost, když se trefíš do "hot" akcie. Na druhou stranu, když investuješ do ETF, tak si vlastně rozložíš riziko napříč víc firmama, což je fajn, když trh kolísá.

Pokud jde o likviditu, jednotlivé akcie můžeš prodat rychleji a snadněji reagovat na zprávy. Ale zase můžeš narazit na problém, že nějaká akcie nebude mít dostatek kupců v určitou chvíli, zatímco ETF bývají obvykle likvidnější.

Dát si pozor na výběr akcií je důležitý – sleduj trendy, ale taky se koukej na stabilní firmy s dobrou historií. Takhle minimalizuješ riziko. Ideálně bys měl mít mix obojího: něco pro rychlý zisk a něco stabilního pro jistotu. Je to o tom najít balanc a vnímat svůj risk tolerance.

145 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Karolína Zachová
Karolína Zachová

Investování do jednotlivých akcií má určitě své výhody, ale i nevýhody. Jak říkáš, máš větší kontrolu nad tím, co přesně vlastníš. Můžeš si vybírat firmy, kterým věříš, a když se ti nějaká akcie daří, můžeš na tom vydělat víc než s ETF, protože ty obvykle sledují indexy a nemáš šanci na takové zisky jako třeba u "hot" akcií. Ale s tím přichází i větší riziko – když investuješ do jedné firmy a ta se propadne, můžeš ztratit hodně. Na druhou stranu ETF ti poskytují diverzifikaci, což znamená, že když jedna akcie spadne, ostatní mohou kompenzovat ztrátu. Co se týče likvidity, většina akcií se dá snadno prodat, ale pokud máš v portfoliu malé společnosti, tak bys mohl mít problém s rychlým prodejem. Když vybíráš akcie, můžeš sledovat trendy, ale taky je dobrý investovat do stabilních firem s historií a solidními základy. Důležitý je taky tvůj investiční horizont – pokud plánuješ držet investice dlouho, můžeš si dovolit i větší riziko.

158 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2023
Romana Richterová
Romana Richterová