Kdy je lepší koupit akcie místo ETF?
V poslední době se hodně mluví o investování do akcií a ETF, ale jak vlastně poznat, kdy je lepší sáhnout po jedné z těchto možností? Zajímá mě, jestli jsou nějaké konkrétní situace, kdy dává smysl investovat do jednotlivých akcií místo toho, abych prostě koupil ETF, které mi pokryje celý sektor nebo trh. Mám pocit, že ETF jsou dobré pro diversifikaci, ale co když mám nějaké konkrétní akcie, které mě zaujaly? Například pokud vidím, že nějaká firma má ukazatele, které vypadají slibně, je lepší do ní investovat přímo nebo si radši vzít ETF, kde ta firma je zahrnutá? A co riziko? Jak to vypadá s rizikem při investování do jednotlivých akcií oproti ETF? Vím, že ETF může snížit riziko díky diversifikaci, ale když mám důvěru v určitou firmu a chci ji podpořit, neměl bych ji koupit přímo? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování mezi akciemi a ETF? Třeba i náklady na transakce nebo daně? Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím a potřeboval bych nějaký praktický návod nebo aspoň tipy, jak se rozhodnout. Děkuju za všechny rady.