Charts.cz/Fórum/Kdy je lepší koupit akcie místo ETF?

Kdy je lepší koupit akcie místo ETF?

V poslední době se hodně mluví o investování do akcií a ETF, ale jak vlastně poznat, kdy je lepší sáhnout po jedné z těchto možností? Zajímá mě, jestli jsou nějaké konkrétní situace, kdy dává smysl investovat do jednotlivých akcií místo toho, abych prostě koupil ETF, které mi pokryje celý sektor nebo trh. Mám pocit, že ETF jsou dobré pro diversifikaci, ale co když mám nějaké konkrétní akcie, které mě zaujaly? Například pokud vidím, že nějaká firma má ukazatele, které vypadají slibně, je lepší do ní investovat přímo nebo si radši vzít ETF, kde ta firma je zahrnutá? A co riziko? Jak to vypadá s rizikem při investování do jednotlivých akcií oproti ETF? Vím, že ETF může snížit riziko díky diversifikaci, ale když mám důvěru v určitou firmu a chci ji podpořit, neměl bych ji koupit přímo? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování mezi akciemi a ETF? Třeba i náklady na transakce nebo daně? Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím a potřeboval bych nějaký praktický návod nebo aspoň tipy, jak se rozhodnout. Děkuju za všechny rady.

180 slov
1.8 minut čtení
25. 4. 2024
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová

Rozhodovat se mezi akciemi a ETF je dost o tom, co vlastně chceš. Když máš vyhlídnutou konkrétní firmu, která se ti líbí a myslíš si, že má potenciál, tak proč do ní nejít přímo? Můžeš mít větší zisk, ale taky větší riziko, protože akcie jedné firmy může dost spadnout. Na druhou stranu, ETF ti rozloží riziko tím, že pokrývá víc firem najednou.

Pokud se bojíš volatility a nechceš mít nervy z jedné akcie, tak ETF je asi lepší volba. Taky se podívej na náklady – některý ETF mají nízké poplatky a to může hrát roli. Daně taky, u jednotlivých akcií můžeš mít jinou situaci než u ETF.

Takže pokud jsi v tomhle nováček nebo nemáš čas sledovat trh pořádně, ETF může být bezpečnější cesta. Ale jestli si věříš na konkrétní akcii a chceš ji podpořit, jdi do toho! Je to o tom, co ti víc vyhovuje.

146 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Nikola Jedličková
Nikola Jedličková

Když zvažuješ, jestli investovat do akcií nebo ETF, je dobrý si ujasnit, co vlastně chceš. Pokud ti nějaká firma opravdu sedí a máš dojem, že má potenciál růst, tak může být fajn jít přímo do akcií. Tím si ale berete na sebe víc rizika, protože když se firma nepovede, tak to bude bolet víc než kdyby sis koupil ETF, který je rozložený do víc firem a tím se to riziko snižuje.

Na druhou stranu, ETF je skvělá volba, pokud hledáš diversifikaci a nechceš se moc stresovat s tím, jestli některá firma zkrachuje nebo ne. Navíc, pokud plánuješ investovat třeba na důchod nebo na delší čas, tak ETF můžou být rozumnější volba.

Nezapomeň taky na náklady. Když koupíš akcie, platíš poplatky za transakce a daně z kapitálových výnosů. U ETF je to podobné, ale když prodáš ETF podíl, tak tam může být jiná daňová situace. Takže tohle všechno jsou faktory, co bys měl mít na paměti.

Celkově bych řekl – pokud máš konkrétní firmu, o které si myslíš, že poroste a jsi ochotnej podstoupit víc rizika, jdi do akcií. Ale pro stabilitu a menší stres je asi lepší vzít ETF.

188 slov
1.9 minut čtení
7. 12. 2024
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela