Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody použití inteligentních smluv v NFT?

Jaké jsou hlavní výhody použití inteligentních smluv v NFT?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody přináší používání inteligentních smluv v oblasti NFT? Slyšel jsem, že tyto smlouvy mohou zjednodušit proces prodeje a nákupu digitálních uměleckých děl nebo sběratelských předmětů, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje. Mohli byste mi objasnit, proč je to pro tvůrce a investory tak výhodné? A co se týče ochrany autorských práv – jakou roli hrají inteligentní smlouvy v zajištění toho, že umělci dostanou spravedlivou odměnu pokaždé, když se jejich dílo prodá? Také by mě zajímalo, zda existují nějaké nevýhody nebo slabiny spojené s používáním těchto smluv v NFT. Jak to vlastně celé funguje technicky? Je pravda, že díky těmto smlouvám je možné provádět transakce bez potřeby prostředníků, což by mohlo snížit náklady? A co složitost těchto technologií - je potřeba mít nějaké speciální znalosti, abychom mohli efektivně využívat výhody inteligentních smluv v NFT? Děkuji za všechny odpovědi a názory!

146 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2024
Elena Zachová
Elena Zachová

Inteligentní smlouvy v NFT mají několik super výhod. Hlavně zjednodušují prodej a nákup digitálních děl, což je fajn, protože se to děje automaticky bez potřeby nějakého prostředníka. Pro umělce to znamená, že když někdo prodá jejich dílo, můžou dostat část z té prodeje díky programování v té smlouvě. To je skvělý způsob, jak si zajistit peníze i při dalších prodejích, což tradičně není běžné. Ochrana autorských práv je tu taky důležitá, protože ty smlouvy mohou obsahovat podmínky, které chrání práva tvůrců. Co se nevýhod týče, tak může být složitost těchto technologií překážkou pro lidi, co nemají s blockchainem zkušenosti. Ale jinak je to fakt dobrý způsob, jak minimalizovat náklady a urychlit procesy. Je fajn si o tom něco nastudovat, aby člověk věděl, co a jak.

125 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Ladislav Málek
Ladislav Málek

Inteligentní smlouvy v NFT mají fakt hodně výhod. Hlavně zjednodušují prodeje a nákupy – eliminuje to potřebu prostředníků, což znamená nižší náklady na transakce. Ty smlouvy jsou vlastně kód, co se sám spustí při splnění nějakých podmínek, takže to je rychlý a transparentní proces.

Pro umělce je super, že si můžou nastavit podmínky pro další prodeje svých děl. Například můžou mít podíl na každé dalším prodeji. To je skvělý způsob, jak zabezpečit spravedlivou odměnu za jejich práci, protože jakmile se dílo prodá, peníze jdou přímo jim.

Technicky to funguje tak, že ty smlouvy jsou uloženy na blockchainu, což znamená, že jsou bezpečné a neměnné. Ale jo, je pravda, že je tu určitá křivka učení – člověk by měl mít aspoň základní znalosti o tom, jak blockchain a kryptoměny fungují, aby to mohl efektivně využít.

Nevýhody? No, může to být komplikovaný pro ty, co s tím začínají. A pokud někdo napíše smlouvu špatně nebo nepochopí všechny aspekty, může to vést k problémům. Takže trochu riziko tu je. Toť vše v kostce.

167 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková