Charts.cz/Fórum/Jak diverzifikovat investice do obnovitelných energií?

Jak diverzifikovat investice do obnovitelných energií?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně nejvýhodnější způsob diverzifikace portfolia, když se zaměřuji na obnovitelné energie. Slyšel jsem, že investice do solárních panelů nebo větrných turbín může být výhodná, ale nevím, jestli je to dostatečné. Mám obavy, že bych mohl své peníze zainvestovat do jedné společnosti nebo sektoru a pak přijít o všechno, pokud by se něco pokazilo. Jak tedy správně rozložit investice mezi různé společnosti nebo projekty v oblasti obnovitelné energie? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké konkrétní ETF nebo fondy zaměřené na tento sektor, které by mohly pomoci s diversifikací? A co třeba zahrnout i jiné formy obnovitelných zdrojů jako biomasu nebo geotermální energii? Jaké jsou potenciální rizika a na co bych si měl dávat pozor? Měli byste doporučení na nějaké konkrétní společnosti nebo oblasti, které mají dobrý potenciál pro růst? Děkuji za všechny rady!

138 slov
1.4 minut čtení
30. 5. 2024
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová

Diverzifikace v obnovitelných energiích je fakt důležitá, protože jak říkáš, nesmíš vsadit všechno na jednu kartu. Místo toho, abys investoval jen do jedné firmy, zkus rozložit peníze mezi různé oblasti jako solární, větrné, ale taky biomasu nebo geotermální energii. Existují ETF jako iShares Global Clean Energy nebo Invesco Solar ETF, které ti umožní investovat do víc firem najednou a trochu zmírnit riziko.

Při výběru jednotlivých společností se koukni na ty, co mají stabilní záznam a dobré projekty. Třeba firmy zaměřující se na technologie skladování energie nebo inovativní řešení v solární energii mají potenciál růst.

Rizika tu jsou - od změn v legislativě po technologické změny. Takže si dej pozor na to, jak jednotlivé sektory reagují na tržní trendy a regulace. A nezapomeň sledovat novinky v oboru – to ti může hodně pomoct při rozhodování.

133 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Josef Chalupa
Josef Chalupa

Diverzifikace investic do obnovitelných energií je fakt důležitá, jinak můžeš přijít o hodně. Nevěř jen jedné firmě, radši si rozlož peníze mezi víc projektů nebo firem. Můžeš zkusit investovat do různých druhů obnovitelné energie – solární energie, větrné turbíny, ale taky biomasu a geotermální energie. Existují ETF, jako třeba Invesco WilderHill Clean Energy ETF nebo Global X Renewable Energy Producers ETF, co ti pomůžou diversifikovat s menším rizikem. Takhle nebudeš závislý na jedné společnosti.

Dávej si ale pozor na to, jak rychle se různé technologie vyvíjejí a jaké jsou regulace v jednotlivých zemích. Někdy se taky stane, že nějaký projekt nevyjde podle plánů, což může ovlivnit tvé investice. Co se týče konkrétních společností, tak třeba Tesla (solární energie), Vestas (větrné turbíny) nebo NextEra Energy (obnovitelné zdroje) vypadají slibně. Ale určitě si udělej vlastní průzkum a nenech se unést. Jo a nezapomeň sledovat trendy v oblasti obnovitelných energií, protože to může hodně ovlivnit tvé rozhodnutí.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2024
Jindřiška Zichová
Jindřiška Zichová