Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do obnovitelných zdrojů?

Jak začít investovat do obnovitelných zdrojů?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dostat k investování do obnovitelných zdrojů. V poslední době jsem slyšel hodně o solární energii, větrných elektrárnách a dalších ekologických projektech a mám pocit, že to je směr, kterým by se mělo ubírat naše investiční portfolio. Ale nevím, kde začít. Mám nějaké úspory, které bych rád investoval, ale nevím, zda je lepší investovat do nějakých konkrétních společností, které se zabývají obnovitelnými zdroji, nebo spíše do fondů zaměřených na zelenou energii. Zajímalo by mě také, jaký je ten správný čas na investici? Je lepší teď nakupovat akcie těchto firem, nebo počkat na nějaký pokles? A jaké jsou vlastně výhody a nevýhody investování do obnovitelných zdrojů? Je to dlouhodobá investice? Jak to funguje s návratností? Může mi někdo doporučit nějaké konkrétní firmy nebo fondy v tomto odvětví, které mají dobré hodnocení? Jak se dá zjistit, zda je firma skutečně ekologická a nezapadá do nějakých šedých zón? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady od těch, kteří už mají zkušenosti s investováním do obnovitelných zdrojů. Myslíte si, že je to dobrá příležitost pro začínající investory? Jak jsem říkal, mám určité úspory a rád bych je zhodnotil a zároveň podpořil něco smysluplného. Díky moc za pomoc!

198 slov
2 minut čtení
5. 2. 2025
Jitka Sládková
Jitka Sládková

Investování do obnovitelných zdrojů je super nápad, pokud chceš být součástí něčeho pozitivního. Můžeš se rozhodnout mezi jednotlivými firmami a fondy. Firmy jako Tesla nebo NextEra Energy jsou známé a mají dobré výsledky, ale taky máš možnost jít do ETF, což je asi lepší pro začátečníka – rozložíš riziko a nemusíš průběžně sledovat jednotlivé akcie.

Pokud jde o čas investice, můžeš zkusit kupovat postupně, třeba měsíčně, aby ses vyhnul velkým výkyvům trhů. Podívej se na trend a hodnotu akcií, ale nedoporučuji čekat na "dokonalý" moment, to bys mohl zmeškat příležitosti. Na návratnost si dej pozor, obvykle je to dlouhodobější investice – můžeš očekávat růst v horizontu několika let.

Když hledáš ekologické firmy, hodně pomůže prostudovat jejich zprávy o udržitelnosti a hodnocení od nezávislých institucí. Zkus se podívat na platformy jako Morningstar nebo Sustainalytics.

Určitě je to dobrá příležitost pro nováčky, hlavně když to bereš jako dlouhodobější hru a chceš přispět k něčemu dobrému. Dobré je začít s menšími částkami a postupně se učit víc o trhu. Hodně štěstí!

165 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Bohuslav Beran
Bohuslav Beran

Investování do obnovitelných zdrojů může být fakt fajn volba, pokud chceš zhodnocovat peníze a zároveň podpořit ekologické projekty. Můžeš začít tím, že si uděláš průzkum kolem společností, co se zabývají solární energií nebo větrnými elektrárnami. Třeba si projdi akcie firem jako je First Solar nebo NextEra Energy, což jsou dost známé jména v oboru.

Další možnost je investovat do ETF fondů zaměřených na zelenou energii, což ti dá širokou diverzifikaci a sníží riziko. Čas na investici se těžko odhaduje, ale když se ti zdá, že trh klesá, může být rozumné nakupovat. Pokud hledáš dlouhodobý zisk, může to být dobrá strategie.

Co se týče výhod a nevýhod – výhoda je určitě podpora čisté energie a možnost slušného zisku, nevýhoda je, že to může být rizikovější než tradiční akcie. Zjistit, jestli je firma skutečně ekologická, můžeš skrze jejich výroční zprávy nebo různé certifikace jako B Corp.

Jako začínající investor bych řekl, že to má smysl, pokud jsi připraven držet investice delší dobu. Takže hodně štěstí a snad najdeš něco, co ti sedne!

168 slov
1.7 minut čtení
4. 12. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková