Charts.cz/Fórum/Na co se koukat při investování do akcií, když trhy klesají?

Na co se koukat při investování do akcií, když trhy klesají?

Když se podívám na současné trhy, zdá se mi, že klesají jako naložený kamion, a to mě nutí přemýšlet o investování do akcií. Možná mi někdo může poradit, na co bych se měl soustředit v takových situacích? Jaké faktory by měly hrát klíčovou roli při rozhodování o tom, jestli do něčeho investovat nebo ne? Zajímalo by mě, jestli je důležité sledovat základní ukazatele jako ziskovost firem, nebo jestli bych měl brát v úvahu i širší ekonomické trendy a zprávy, které mohou způsobit pokles. Co třeba hodnota dividend, je to něco, co by mělo ovlivnit moje rozhodnutí? A jak se vlastně orientovat v tom množství informací, které jsou k dispozici – má smysl věnovat pozornost analýzám expertů nebo si raději udělat vlastní průzkum? A co psychologický aspekt investování, jak moc ovlivňuje naše rozhodnutí strach z poklesu? Když už mluvíme o poklesu, existují nějaké specifické sektory nebo odvětví, které jsou v tuto chvíli stabilnější nebo naopak vhodné pro investice během poklesu? Co si myslíte o investování do "bezpečných přístavů" jako jsou zlato nebo nemovitosti během obdobích volatility? Byl bych vděčný za každou radu či zkušenost ohledně toho, jak se pohybovat v těchto turbulentních vodách a zda existují nějaké osvědčené strategie pro investice do akcií ve chvílích, kdy trhy nejsou právě optimistické.

209 slov
2.1 minut čtení
25. 3. 2024
Josef Prokop
Josef Prokop

Když trhy padají, je dobrý se soustředit na pár věcí. Nejdřív bych koukal na základní ukazatele jako ziskovost a dluhy firem, faktory jako P/E poměr nebo free cash flow ti dají lepší představu o tom, jak firma stojí. Dividendy jsou důležitý, pokud chceš stabilní příjem, takhle můžeš i přežít těžší časy.

Důležitý je taky sledovat celkovou ekonomickou situaci – inflace, úrokový sazby a tak. Taky si dej pozor na sektor, některý jako technologie můžou být víc volatilní, zatímco třeba zdravotnictví nebo utility bývají stabilnější.

Nezapomeň na psychologii investování, strach může hodně zamávat s rozhodováním. Někdy je lepší si udělat vlastní průzkum než spoléhat jen na názory expertů. Co se týče bezpečných přístavů, zlato a nemovitosti můžou být fajn volby, ale musíš zvážit i náklady a likviditu.

Investování během poklesu může být příležitostí nakoupit levně, ale musíš mít strategii a nervy. Rozhoduj se na základě dat a ne emocí.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Radka Klímová
Radka Klímová

Když trhy klesají, je dobrý se zaměřit na pár klíčových věcí. Sleduj hlavně základní ukazatele jako ziskovost, P/E poměr a dluhové zatížení firem. To ti pomůže rozlišit mezi firmami, co mají solidní základy a těmi, co jsou na pokraji krachu. Dividendové akcie můžou být taky zajímavé, protože ti dají nějaký příjem i v době poklesu.

Nezapomeň na širší ekonomické trendy – jestli se třeba zhoršují makroekonomické ukazatele jako nezaměstnanost nebo inflace, tak to může mít vliv na všechny akcie. Co se týče psychologického aspektu, strach je normální, ale snaž se ho nedovolit, aby ti ovlivnil rozhodování. Místo toho si udělej vlastní průzkum a spíš se řiď logikou než emocemi.

Ohledně sektorů – některé jako zdravotnictví nebo utilities bývají stabilnější i v krizích, takže zkus kouknout tam. A pokud hledáš bezpečné přístavy, zlato a nemovitosti můžou být dobrá volba během volatility. Vždycky je lepší mít rozložené investice, takže se nenech strhnout panikou a snaž se držet dlouhodobější perspektivu.

157 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Šárka Machačová
Šárka Machačová