Charts.cz/Fórum/Jak vybrat silné akcie v době krize?

Jak vybrat silné akcie v době krize?

V posledních měsících jsem víc přemýšlel o investicích a jak se vlastně orientovat na trhu, když je vše kolem nás tak nejisté. Zajímalo by mě, jakým způsobem si můžu vybrat silné akcie, když je doba krize. Co všechno bych měl brát v potaz? Mám mít na paměti nějaké konkrétní faktory, které jsou důležité? Například, jak moc by mě měly zajímat hospodářské výsledky firem nebo třeba jejich tržní pozice? A co když se podívám na různé sektory – je lepší zaměřit se na technologie, nebo na oblast zdravotnictví? Jak důležité je sledovat trendy a novinky na trhu, nebo se mám spíše soustředit na stabilitu a dlouhodobé výhledy? Mám také obavy z volatility akcií během krize. Je lepší investovat do dividendových akcií, které by mohly poskytnout nějaký příjem i v těžkých časech, nebo risknout investici do růstových akcií s větším potenciálem? A co dalšího bych měl vědět před tím, než se pustím do nákupu akcií za takovýchto podmínek? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, co dělali v podobné situaci a jaké strategie jim fungovaly.

174 slov
1.7 minut čtení
22. 5. 2023
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Když se rozhoduješ o akciích v krizi, je dobrý zaměřit se na pár základních věcí. Hospodářský výsledky firem jsou klíčový, sleduj, jak si stojí i v těžkých časech. Důležitá je taky tržní pozice – firmy, co mají silný brand nebo monopol na trhu, obvykle přežijou lépe. Sektory jako technologie a zdravotnictví se často ukazují jako odolné, ale neměj strach podívat se i na jiné oblasti.

Co se týče volatility, tak dividendový akcie můžou být fajn pro stabilní příjem, zatímco růstový akcie mají potenciál na velký zisky, ale jsou riskantnější. Zkus najít rovnováhu mezi těma dvěma. A určitě sleduj trendy a novinky – to ti může pomoct vidět, co se děje na trhu.

Nejdůležitější je mít plán a držet se ho, nepanikařit a nenechat se unést emocema. Investuj do toho, čemu rozumíš, a neboj se diversifikovat, abys snížil riziko. Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
27. 2. 2024
Jaroslav Kopal
Jaroslav Kopal

Když je krize, tak je důležitý vybírat akcie s ohledem na jejich stabilitu a schopnost přežít. Hospodářský výsledky firem jsou fakt důležitý, sleduj zisky, dluhy a cash flow. Sektorově se doporučuje zaměřit na zdraví a technologie, tyhle obory mají větší šanci na odolnost. Trendy sleduj, ale spíš si hleď dlouhodobý výhledy a stabilitu firmy.

Co se týká volatility, tak dividendový akcie můžou být fajn, když chceš nějaký příjem. Růstový akcie jsou riskantnější, ale mají větší potenciál, takže záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat.

Dobrý je mít rozložení portfolia a nevsázet všechno na jednu kartu. Je dobrý si udělat domácí úkoly a třeba i sledovat různé názory expertů, ale nakonec stejně rozhodneš ty. Každopádně buď opatrnej a nenech se unést emocema.

121 slov
1.2 minut čtení
12. 10. 2023
Irena Štěpánová
Irena Štěpánová