Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do akcií, když mi je teprve 18?

Jak začít investovat do akcií, když mi je teprve 18?

Slyšel jsem, že investování do akcií je skvělý způsob, jak si zajistit lepší budoucnost a pasivní příjem. Teď, když mi je 18, cítím, že bych měl začít něco dělat se svými penězi, ale nevím, jak na to. Jaké jsou vlastně první kroky? Mám si otevřít nějaký účet u brokera nebo investiční platformy? Je lepší začít s nějakými ETF nebo jednotlivými akciemi? A co technologie jako robo-poradci? Vím, že je důležité mít nějakou strategii a také rozumět rizikům, ale jak to celé funguje v praxi? Co když udělám chybu a ztratím peníze? Jsou nějaké zdroje nebo knihy, které by mi mohly pomoci pochopit základy investování? Jakou částku bych měl na začátku investovat? Jak se vyhnout nejčastějším chybám při investování? Je dobré sledovat aktuální trendy a zprávy o akciových trzích, nebo se spíš soustředit na dlouhodobé investice? Rád bych se dozvěděl vaše názory a doporučení, protože nechci přijít o šanci začít s něčím, co by mi mohlo v budoucnu přinést prospěch.

159 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2022
Marie Jirásková
Marie Jirásková

Je super, že chceš začít investovat už teď. Takže první věc, co udělat, je otevřít si účet u nějakého brokera nebo investiční platformy. Je to většinou docela jednoduché, jen si dáš základní údaje a ověříš identitu. Můžeš začít s ETF, což jsou fondy, které obsahují spoustu akcií najednou, takže to rozložíš víc a snížíš riziko. Individuální akcie můžou být riskantnější, pokud nevíš přesně, do čeho jdeš. Robo-poradci jsou taky fajn pro začátečníky – poradí ti, jak na to, a investují za tebe.

Pokud jde o částku, začít můžeš i s malým množstvím peněz. Nezapomeň si udělat nějaký plán – jako jak dlouho chceš investovat, jaké máš cíle atd. A jasně, riziko tu je – můžeš přijít o peníze, ale když se učíš a diversifikuješ (neinvestuješ všechno do jednoho košíku), tak to pomáhá.

Co se týče knih a zdrojů, doporučuji hledat jednoduché příručky o investování pro začátečníky nebo sledovat videa na YouTube. A ano, dlouhodobé investice jsou častokrát lepší než reagovat na trendy a zprávy – trhy kolísají a ty nechceš panikařit po každé špatné zprávě.

A nakonec – buď trpělivý a nezapomínej na to, že každý dělá chyby. Důležitý je se z nich poučit a nevzdávat to.

194 slov
1.9 minut čtení
4. 10. 2023
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Jasně, investování do akcií je fajn cesta, jak si něco našetřit. První krok by měl být otevřít si účet u brokera nebo na nějaké investiční platformě. Je to jednoduchý a většinou i zdarma. Pokud nevíš, co si vybrat, tak zkus ETF, to je jako koš akcií, což rozloží riziko a je to pro začátečníky vhodné. S jednotlivými akciemi můžeš mít víc nervů, ale je to taky možnost, když máš nějaké tipy.

Robo-poradci jsou super, protože ti pomůžou s investováním na základě tvých cílů a rizikové tolerance. Ale pamatuj, že i tak je dobré mít nějaké základní znalosti o investování – doporučuji se podívat na nějaké knížky nebo videa o tom, jak to funguje. Částka na začátek nemusí být velká, klidně začni s pár tisíci, hlavně se učit.

Důležité je mít plán a neinvestovat všechny peníze do něčeho nahodile. Sleduj zprávy a trendy, ale nedělej paniku z každého poklesu trhu. Dlouhodobý přístup většinou vyplácí víc. A co se týče chyb – každý dělá chyby, hlavně se poučit z těch svých a nehrnout do riskantních investic bez rozmyslu.

174 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2023
Andrea Vejvodová
Andrea Vejvodová