Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při výběru NFT, abych neprodělal?

Na co si dát pozor při výběru NFT, abych neprodělal?

Když se rozhodujeme investovat do NFT, je jasné, že nás láká mnohem víc než jen zisk. Ale jak vlastně vybrat ty správné digitální umělecké kousky, abychom se vyhnuli zbytečným ztrátám? Mám pár otázek, které mi stále vrtají hlavou. V první řadě, jak zjistit, zda je daný projekt skutečně důvěryhodný? Dává smysl prozkoumat tým za projektem a jejich minulost? Když vidím NFT s obrovským hype kolem, jak poznat, jestli to není jen krátkodobý trend nebo bublina? A co když se mi zdá cena příliš vysoká - je lepší počkat a investovat později, nebo risknout teď, dokud je šance? Co kdyby se ukázalo, že dané NFT začne ztrácet na hodnotě? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do známých umělců nebo do nováčků s potenciálem. Jak vůbec hodnotit kvalitu umění a jeho budoucí poptávku? A co si o tom myslíte, jak moc důležitá je komunita okolo projektu? Chtěl bych slyšet názory na to, co všechno by mělo být součástí mého rozhodování. Jaké zkušenosti máte vy s výběrem NFT a co byste doporučili ostatním? Jaké jsou vaše tipy na to, jak se vyhnout podvodům a špatným investicím v tomto rozvíjejícím se světě?

190 slov
1.9 minut čtení
17. 7. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

Při výběru NFT je dobré sledovat několik věcí. Tým za projektem je fakt důležitej, takže mrkni na jejich zkušenosti a co dělali předtím. Pokud maj za sebou úspěšný projekty, to je určitě plus. Hype může bejt zavádějící, tak se zkus zamyslet, jestli ten trend má nějaký reálný základy nebo jestli to je jen balon, co praskne. Když je cena vysoko, tak si dobře promysli, jestli ti to za to stojí - možná je lepší počkat na pokles. Kvalita umění je subjektivní, ale sleduj, jaký feedback má od komunity a jestli se po něm poptávka zvyšuje. Nováčci můžou mít potenciál, ale riskuješ víc než s etablovanejma umělcema. Komunita kolem projektu je taky klíčová, protože silná komunita může hodně pomoct s udržením hodnoty NFT. Měj radši oči otevřený a dávej si bacha na podvody – vždycky prozkoumej adresy a smlouvy, abys nepřišel k úhoně.

142 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2024
Ondřej Machač
Ondřej Machač

Při výběru NFT je fakt důležitý zkoumat background projektu. Zjisti si, kdo za tím stojí, jestli mají nějakou historii v umění nebo tech. Hype kolem NFT může být klamný, takže se nedělej, že všechno, co je trendy, je hned dobrá investice. Radši se zaměř na projekty s reálným potenciálem a neměj strach počkat na lepší cenu, pokud se ti to zdá moc drahý. Když už kupuješ, podívej se i na komunitu – silná a aktivní komunita může hodně pomoct udržet hodnotu. Co se týče umění samotného, zkus posoudit jeho unikátnost a to, jak moc rezonuje s lidmi teď a jestli by mohl být oblíbenější v budoucnu. Jestli se ti líbí dílo od nováčka, co má talent a rostoucí fanoušky, klidně do toho jdi. Ale buď opatrný na podvody – sleduj recenze a ověřuj si informace. Nakonec to není jen o penězích, ale i o tom, co tě baví.

148 slov
1.5 minut čtení
22. 12. 2024
Stanislav Kolman
Stanislav Kolman