Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, pokud jsem úplný nováček?

Jak začít investovat do NFT, pokud jsem úplný nováček?

Tak jo, mám otázku, která mě už nějakou dobu trápí. Slyšel jsem hodně o NFT, o tom, jak jsou teďka populární a jak se do nich investuje spousta lidí a dokonce i celebrit. Jenže já se v tom vůbec nevyznám a nevím, jak začít. Můžete mi prosím vysvětlit, co vlastně NFT jsou a proč by mě mohly zajímat? Jaké kroky bych měl udělat, pokud chci investovat do NFT jako úplný nováček? Musím mít nějaký speciální účet nebo platformu, kde bych je mohl koupit? A co kryptoměny? Potřebuji mít nějaké bitcoiny nebo ethery na to, abych mohl nakupovat NFT? A jak vlastně poznám, které NFT jsou dobré investice a které ne? Je nějaký způsob, jak si bezpečně ověřit jejich hodnotu nebo potenciál? Hrozně mě zajímají umělecké NFT, ale bojím se, že bych mohl naletět nějakému podvodu nebo koupit něco bezcenného. Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl vyhnout? Zkusil jsem už pár videí a článků na internetu, ale je toho tolik informací, že se v tom ztrácím. Může mi někdo dát nějaký jednoduchý přehled nebo rady pro začátečníka? Rád bych se naučil více o tomhle trendu a možná i investoval nějaké peníze, ale nechci riskovat víc než můžu ztratit. Děkuju moc za odpovědi!

203 slov
2 minut čtení
13. 11. 2023
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý

Takže, NFT jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví něčeho unikátního, většinou umění, hudby nebo herních předmětů. Aby si začal, potřebuješ nejdřív peněženku na kryptoměny. Doporučuji nějakou hodně známou, jako je MetaMask. Pak si musíš koupit nějaké Ethereum (ETH), protože většina NFT se obchoduje právě za ETH. To můžeš udělat na burze jako Coinbase nebo Binance.

Když už máš peněženku a ETH, můžeš jít na trhy jako OpenSea nebo Rarible, kde se ty NFT prodávají. Je dobrý se dívat na doporučené projekty a sledovat trendy. Nezapomeň si ověřit umělce, jejich reputaci a to, co už vytvořili - tady je důležité nepropadnout hype nebo populárním věcem bez důvodu.

A co se týče podvodů, vždycky si dej pozor na to, odkud nakupuješ a od koho. Ověřuj si prodávající a snaž se vyhnout neznámým projektům. Chyby? Hlavně nekupuj něco jen proto, že to má hezký obrázek nebo to vidíš všude online. Začni s menšími investicemi a uč se po cestě. Měj na paměti, že cena NFT může hodně kolísat, takže investuj jen to, co můžeš ztratit.

170 slov
1.7 minut čtení
15. 9. 2024
Vojtěch Sládek
Vojtěch Sládek

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví jedinečných položek, jako je umění, hudba nebo videa. Když chceš začít investovat do NFT, tady je pár kroků, které bys měl zvážit.

1. Založ si peněženku – Budeš potřebovat kryptoměnovou peněženku (např. MetaMask), kde budeš uchovávat své kryptoměny a NFT. Peněženka ti umožní připojit se k různým tržištím.

2. Kup kryptoměnu – Většina NFT se nakupuje za Ethereum (ETH). Můžeš si ho koupit na burzách jako je Coinbase nebo Binance a pak ho převést do své peněženky.

3. Vyber tržiště – Existuje hodně platforem pro nákup a prodej NFT, jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má své specifika, tak si projdi pár z nich.

4. Prozkoumej trh – Podívej se na různé projekty a umělce a sleduj trendy, co se prodává a za kolik. Zkus zjistit, kdo stojí za těmi úspěšnými NFT a jaké mají komunity.

5. Nebuď ukvapený – Neinvestuj hned do prvního NFT, které tě zaujme. Dělej si domácí úkoly a zjisti si o něm víc. Zkoumej, co se už prodávalo, jaké má hodnocení a kdo to kupoval.

6. Dávej pozor na podvody – V NFT světě je hodně podvodů, takže buď opatrný. Vyhýbej se projektům, které vypadají podezřele nebo slibují nemožné výnosy.

7. Investuj jen to, co můžeš ztratit – Vždycky pamatuj, že investice do NFT mohou být velmi riskantní. Začni s menší částkou a postupně zvyšuj své investice jak získáš víc zkušeností.

Sleduj komunity na sociálních sítích jako Twitter nebo Discord pro aktuální trendy a rady od ostatních investorů.

246 slov
2.5 minut čtení
10. 11. 2024
Libor Hlaváč
Libor Hlaváč