Charts.cz/Fórum/Které ETF mají nejlepší dividendy na trhu?

Které ETF mají nejlepší dividendy na trhu?

Zajímalo by mě, která ETF vlastně nabízejí ty nejlepší dividendy v současnosti? Slyšel jsem, že existuje spousta možností a některé z nich opravdu vyplácejí zajímavé částky. Jaké jsou vaše zkušenosti s dividendovými ETF? Jsou nějaké konkrétní fondy, které se vám osvědčily a které byste doporučili? Zajímají mě jak americké akcie, tak i evropské, protože bych rád diversifikoval své portfolio. Přemýšlím o tom, jestli je lepší zaměřit se na ETF, které mají stabilní a rostoucí dividendy, nebo jestli existují i jiná kritéria, podle kterých bych měl vybírat. Taky by mě zajímalo, jak moc se liší výnosy mezi různými sektorovými ETF – například ve zdravotnictví, technologiích nebo spotřebním zboží. Můžete mi prosím doporučit nějaké konkrétní fondy, které by mohly být zajímavé z pohledu dlouhodobého investování s důrazem na dividendový příjem? A co říkáte na to, jak se chovají tyto ETF v dobách tržních turbulencí? Je lepší se orientovat na vyšší výnosy, i když to může znamenat větší riziko, nebo je lepší hledat stabilnější a konzervativnější možnosti? Děkuji za všechny tipy a informace!

170 slov
1.7 minut čtení
18. 5. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Pár ETF, co se docela dobře vyplácí na dividendách, jsou třeba VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo DVY (iShares Select Dividend ETF). V obou případech dostaneš solidní výnos a jsou to velké fondy, takže relativně bezpečný přístav. Z evropských bych zmínil EHYG, což je fond zaměřený na high-yield dluhopisy a docela vyplácí.

Osobně si myslím, že je lepší hledat ETF s rostoucími dividendami, protože to ukazuje na stabilitu firem. Ale jo, vyšší výnosy můžou být lákavé, ale většinou s nimi jde ruku v ruce i vyšší riziko. Třeba sektor zdravotnictví je obecně stabilnější než technologie, takže když jsou trhy nahoru-dolů, tak se ti zdravotnické ETF můžou líp držet.

Je dobrý si udělat i domácí úkol a zkouknout si historické výnosy v turbulentních obdobích. Takže pokud chceš diversifikovat, klidně zkombinuj pár různých sektorů a sleduj jejich výkon. Myslím, že bys mohl být spokojený i s konzervativnějšími ETF, co vyplácejí pravidelně. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Filip Bureš
Filip Bureš

Dividendy z ETF jsou hodně zajímavé a určitě má smysl se na ně zaměřit. Třeba SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) mají solidní výnosy a stabilní dividendy. Americké akcie obecně poskytují lepší dividendové výnosy než evropské, ale záleží na tom, co preferuješ. Dívám se i na sektorové ETF, ve zdravotnictví jako VHT mají taky dobré dividendy a jsou relativně stabilní. Ale pozor na technologické firmy, tam můžeš najít vysoce volatilní ETF, třeba Invesco QQQ, ale ty moc nevyplácejí. Z hlediska tržních turbulencí se vyplatí mít v portfoliu mix, něco stabilnějšího a něco s vyšším rizikem. Na stabilitu bych se hodně soustředil, zvlášť teď v nejistých časech. Když jde o výnosy, taky si dej pozor na to, jak se fond chová v krizi – některé ETF se dokážou udržet lépe než jiné. Pokud chceš dlouhodobě investovat, radši jdi po stabilních fondech s rostoucími dividendami.

148 slov
1.5 minut čtení
24. 10. 2024
Monika Coufalová
Monika Coufalová