Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF pro pasivní příjem?

Jak začít investovat do ETF pro pasivní příjem?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jak vlastně začít investovat do ETF, když mám zájem o pasivní příjem. Je to pro mě úplně nová oblast a mám spoustu otázek. Například, co všechno potřebuji vědět před tím, než začnu? Mám se zaměřit na konkrétní typy ETF nebo je lepší mít různorodé portfolio? Jakým způsobem zjistím, které ETF jsou skutečně výnosné a spolehlivé? A co poplatky za správu – jsou nějaké skryté náklady, na které bych si měl dát pozor? Také bych rád věděl, jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním investováním v rámci ETF. Ať už jde o dividendové akcie nebo indexové fondy, jak zjistit, které ETF mi mohou zajistit stabilní příjem? Rád bych slyšel i o zkušenostech ostatních investorů – co vám pomohlo začít a na co si dát pozor v prvních měsících investování? Děkuji za jakoukoli radu a tipy!

139 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2023
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Začít investovat do ETF je v pohodě, ale jo, je dobrý se s tím seznámit. Když chceš pasivní příjem, tak bys měl koukat hlavně na dividendové ETF. Ty ti vyplácí pravidelný příjem z dividend, což je fajn. Na začátek si otevři účet u brokera, co nabízí obchodování s ETF. Pak se zaměř na různé sektory a regiony – diverzifikace je klíčová, aby ses chránil před rizikem.

Když vybíráš ETF, podívej se na jejich výnosy za posledních pár let a taky na náklady na správu. Skrytý poplatky bývají u některých brokerů, takže si to zjisti dopředu. Podívej se i na objem obchodování, čím víc likvidní, tím líp.

Aktivní investování znamená, že někdo spravuje tvůj fond a snaží se překonat trh, což může být dražší a riskantnější. Pasivní investování ti dává možnost držet ETF, které sledují indexy a mají nižší poplatky.

Osobně doporučuji začít s ETF na S&P 500 nebo nějaké globální akciové fondy. Pár měsíců to chce trpělivost a sledování trhu, ale časem se to naučíš. Takže klidně investuj pomalu a uč se za pochodu.

172 slov
1.7 minut čtení
14. 6. 2024
Marie Vorlová
Marie Vorlová

Když s investováním do ETF teprve začínáš, tak nejdřív zvaž, co vlastně chceš. Pasivní příjem jsou většinou dividendové ETF, které vyplácí pravidelné dividendy. Měl bys se podívat na výnosnost a stabilitu těchto ETF. Důležitý je taky jejich historický vývoj a náklady na správu, protože ty můžou snížit tvůj zisk. Zjisti si, jaký mají expense ratio – nižší je lepší.

Co se týče portfolia, rozmanitost je fajn, ale zas to nepřeháněj. Můžeš začít s pár ETF, co pokrývají různé sektory nebo regiony. Faktory jako výplata dividend, likvidita a celkový výkon ti můžou hodně napovědět.

Rozdíl mezi aktivním a pasivním investováním je v tom, že aktivní správa se snaží překonat trh, zatímco pasivní se snaží držet krok s indexem. Většina lidí dává přednost pasivnímu přístupu pro nižší náklady a větší jednoduchost.

A nakonec, sleduj poplatky u brokera – někdy bývají skryté náklady. První měsíce mohou být matoucí, tak si klidně udělej plán a nebuď nervózní z krátkodobých výkyvů trhu. V klidu si to nastuduj a jdi na to postupně.

166 slov
1.7 minut čtení
6. 9. 2024
Markéta Koutná
Markéta Koutná