Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší oblasti pro investice do bytů po COVID-19?

Jaké jsou nejlepší oblasti pro investice do bytů po COVID-19?

S pandemií COVID-19 se trh s nemovitostmi výrazně proměnil a já přemýšlím, jaké oblasti jsou teď nejlepší pro investice do bytů. Zajímalo by mě, jestli se vyplatí investovat do velkých měst, nebo jestli jsou lepší menší města, kde ceny nemovitostí podle některých zdrojů klesly. Mám pocit, že lidé začínají více přemýšlet o kvalitě života a prostoru, takže by mohlo být rozumné zaměřit se na lokality s dobrou dostupností přírody nebo s možností práce na dálku. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru takové oblasti? Kde se dá očekávat růst cen nemovitostí? A co třeba trendy kolem pronájmu? Je teď lepší investovat do krátkodobých pronájmů, nebo spíš do dlouhodobých? Také by mě zajímalo, jestli někdo z vás sleduje konkrétní města nebo čtvrti, které se ukazují jako silné kandidáty na investice do bytů. Jaké máte zkušenosti s návratností investic v poslední době? Je dobré vycházet z historických dat, nebo je lepší věnovat pozornost aktuálním trendům? Děkuju za rady a názory!

160 slov
1.6 minut čtení
19. 4. 2024
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

K investicím do bytů po COVIDu bych určitě doporučil zaměřit se na menší města a předměstí. Lidi začínají preferovat více prostoru, klid a dostupnost přírody. Města jako Brno, Plzeň nebo Olomouc se ukazují jako dobré příležitosti – ceny tam klesly a poptávka roste. Velká města jako Praha sice zůstávají stabilní, ale ceny jsou tam vyšší a konkurence větší.

Pokud jde o pronájmy, dlouhodobé pronájmy teď vypadají lépe, protože lidi se stěhují za kvalitou života. Krátkodobé pronájmy jsou sice atraktivní, ale závisí na turistickém ruchu, který se zatím nevrátil na úroveň před pandemií.

Důležité je sledovat trendy v oblasti práce na dálku - pokud firmy pokračují v remote pracovních modelech, místa s dobrou infrastrukturou a cenově dostupným bydlením budou žádanější. Historická data jsou fajn, ale aktuální trendy a demografie mají nyní větší váhu. Takže radši se koukej na to, co lidi chtějí teď a jak se mění jejich životní styl.

148 slov
1.5 minut čtení
11. 6. 2022
Karel Pešta
Karel Pešta

Takže, co se týče investování do nemovitostí po COVIDu, máš pravdu, že spousta lidí se teď soustředí na kvalitu života. Velká města jako Praha nebo Brno sice mají stále potenciál, ale ceny tam už jsou dost vysoké a konkurence velká. Menší města nebo oblasti na okrajích velkých měst se teď jeví jako lepší volba, protože ceny tam klesly a lidi hledají víc prostoru. Myslím, že bys mohl zvážit lokality poblíž přírody, kde je dobrá dopravní dostupnost do centra, to se lidem líbí.

Co se týče pronájmu, teď je asi lepší zaměřit se na dlouhodobé pronájmy. Krátkodobé pronájmy byly během pandemie dost našlapané a teďka už to není tak jistý biznis kvůli regulacím a menšímu cestovnímu ruchu. Trendy ukazují, že lidé chtějí mít stabilní bydlení. Zkus se podívat na místa jako Liberec nebo Olomouc, tam bys mohl najít slušné příležitosti.

Historická data jsou důležitá, ale teďka je víc než kdy jindy dobrý sledovat aktuální trendy a poptávku. Pokud vidíš, že se nějaká lokalita rozvíjí nebo tam rostou nové projekty, může to být dobrý signál. Takže sleduj místní zprávy a statistiky. Já osobně bych doporučil mít oči otevřené a nebát se investovat do méně tradičních oblastí.

193 slov
1.9 minut čtení
30. 6. 2022
Barbora Benešová
Barbora Benešová