Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti klasickým akciím?

Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti klasickým akciím?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody mají ETF, když je porovnávám s klasickými akciemi. Chápu, že ETF, tedy fondy obchodované na burze, jsou něco jako mix různých akcií, což se mi zdá jako zajímavý koncept. Ale co to přesně obnáší v praxi? Například, je pravda, že díky ETF mohu snadněji diverzifikovat své investice a tím snížit riziko? Slyšel jsem také, že náklady na správu ETF bývají nižší než u tradičních podílových fondů, ale jak je to ve srovnání s klasickými akciemi? Je to opravdu tak výhodné? A co likvidita? Mám pocit, že pro obchodování s ETF je to jednodušší, protože se dají koupit nebo prodat kdykoliv během obchodních hodin, stejně jako akcie. Mohl by mi někdo vysvětlit, jaké další benefity bych měl mít na paměti? Jsou nějaké nevýhody, které bych měl znát při investování do ETF? Zkrátka hledám jasnější obrázek o tom, proč bych měl zvážit investice do ETF místo klasických akcií. Děkuji za jakékoli názory a zkušenosti!

158 slov
1.6 minut čtení
10. 4. 2022
Blanka Kříčková
Blanka Kříčková

Tak jo, pojďme na to. ETF mají fakt pár pěkných výhod. Primárně je to diversifikace – tím, že kupuješ ETF, v podstatě investuješ do více akcií najednou, což snižuje riziko. Když koupíš akcie jedné firmy a ta jde dolů, můžeš na tom dost prodělat. Ale u ETF, i když jedna akcie klesne, ostatní to můžou vyvážit. To je fajn.

Dále jsou náklady na správu ETF obvykle nižší než u tradičních podílových fondů. U klasických akcií platíš jen poplatek za nákup a prodej, takže v tomhle ohledu to vychází docela podobně.

Co se týče likvidity, máš pravdu – ETF můžeš obchodovat jako akcie během celého dne, což je super pohodlné. Nemusíš čekat na konec dne nebo na nějaký konkrétní čas jako u některých fondů.

Jasně, i ETF mají svoje nevýhody – občas může být spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou) vyšší než u jednotlivých akcií a taky je dobrý dávat pozor na to, jaké ETF si vybíráš, protože některý mohou mít vysoké poplatky za správu nebo špatnou likviditu.

Takže shrnuto – ETF jsou skvělá volba pro diversifikaci, nižší náklady a snadnou obchodovatelnost. Ale vždycky se dívej na konkrétní detaily a neváhej si udělat domácí úkoly.

194 slov
1.9 minut čtení
29. 1. 2025
Pavla Rybářová
Pavla Rybářová

Takže, ETF mají pár výhod oproti klasickým akciím. Největší je asi ta diverzifikace. Když koupíš ETF, vlastně si kupuješ kousek spousty různých akcií najednou, což ti pomáhá rozložit riziko. Kdyby jedna akcie spadla, ostatní můžou zůstat stabilní a tím ti to vyváží. U klasických akcií musíš mít víc štěstí a dost rozmanité portfolio, aby ses tomu vyhnul.

Pak je tu taky nákladovost. ETF mívají obvykle nižší poplatky než tradiční podílové fondy, což je fajn. U klasických akcií to moc neřešíš, protože tam platíš jen provizi za nákup/prodej, ale u ETF se to většinou vyplatí dlouhodobě.

Co se týče likvidity, máš pravdu! ETF můžeš obchodovat během dne jak chceš, takže když potřebuješ rychle prodat nebo koupit, je to mnohem snazší než čekat na konec dne s klasickými akciemi.

Ale zase, mají i nevýhody. Třeba ne vždycky sledují index přesně, což může být problém. A taky nemusíš mít přístup k některým specializovaným investicím nebo sektorům jako u jednotlivých akcií. Takže je dobrý si to všechno promyslet a zvážit, co od investic očekáváš.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Elena Řezníková
Elena Řezníková