Charts.cz/Fórum/Co je to Liquidity Mining a jak to funguje?

Co je to Liquidity Mining a jak to funguje?

Zajímalo by mě, co přesně znamená Liquidity Mining. Slyšel jsem o tom z několika různých zdrojů, ale stále mi to není úplně jasné. Chci vědět, jaké jsou hlavní principy tohoto procesu a na čem vlastně Liquidity Mining stojí. Jaké tokeny nebo kryptoměny se obvykle používají pro tento typ investice? Může mi prosím někdo vysvětlit, jakým způsobem vlastně funguje tento mechanismus a jaké má výhody v porovnání s ostatními formami investování nebo obchodování v krypto světě? Je to něco, co může přinést pasivní příjem a jaká jsou rizika spojená s investováním do likvidity? Zjistil jsem, že je potřeba poskytnout určité množství likvidity na decentralizovaných burzách, ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké jsou nejlepší platformy nebo projekty, které mohu použít pro Liquidity Mining? A co bych měl mít na paměti při výběru správného projektu? Děkuji za jakékoliv rady či vysvětlení.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 5. 2024
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Liquidity Mining je způsob, jakým se poskytuje likvidita na decentralizovaných burzách (DEX). V podstatě jde o to, že ty poskytneš nějaké kryptoměny do poolu likvidity a za to dostaneš odměny, často ve formě tokenů. Tyto tokeny pak můžeš buď držet, nebo je prodat. Až přidáš likviditu, tvoje kryptoměny se používají k obchodování mezi jinými uživateli na té burze.

Obvykle se používají tokeny jako ETH, USDT nebo různé altcoiny, záleží na platformě. Hlavní výhodou je pasivní příjem, protože za poskytování likvidity dostáváš odměny. Ale pozor, je tu riziko impermanent loss, což je ztráta, která může nastat, když se cena tvých tokenů změní oproti tomu, kdy jsi je vložil.

Mezi populární platformy patří Uniswap, SushiSwap a PancakeSwap. Když vybíráš projekt, zkontroluj si likviditu, objem obchodování a reputaci komunity. Taky si dej pozor na to, jaké tokeny nabízí jako odměny – některé můžou být dost nestabilní. Takže jo, Liquidity Mining může být zajímavá příležitost, ale jako vždy v DeFi si dej pozor na rizika.

159 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2024
Božena Špačková
Božena Špačková

Liquidity Mining je vlastně způsob, jakým můžeš získat odměny za poskytování likvidity na decentralizovaných burzách (DEX). V podstatě to znamená, že vložíš svoje kryptoměny do poolu, což je rezerva, ze které si lidé půjčují nebo obchodují. Ty pak dostáváš odměny v podobě tokenů, často těch, které jsou spojené s danou platformou.

Funguje to tak, že když poskytneš likviditu, tvé prostředky se používají pro obchodování jiných uživatelů a ty dostáváš část poplatků za transakce plus další tokeny jako bonus. Často se používají tokeny jako ETH, USDC, DAI a další stablecoiny.

Hlavní výhodou je pasivní příjem – dostáváš tokeny i za to, že „půjčuješ“ svoje kryptoměny. Ale pozor, existují rizika jako impermanent loss, což je ztráta hodnoty kvůli kolísání cen aktiv v poolu.

Mezi populární platformy patří Uniswap, SushiSwap nebo PancakeSwap na Binance Smart Chain. Při výběru projektu si dej pozor na likviditu, komunitu a celkovou reputaci platformy. Je dobrý nápad mít na paměti i to, že tyto projekty jsou velmi volatilní a vždy je tu riziko ztráty. Takže si rozmysli, kolik jsi ochotný investovat.

170 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková