Charts.cz/Fórum/Proč jsou některé NFT platformy úspěšnější než jiné?

Proč jsou některé NFT platformy úspěšnější než jiné?

Nedávno jsem se začal zajímat o NFT a všiml jsem si, že některé platformy jako OpenSea nebo Rarible zažívají obrovský úspěch, zatímco jiné zůstávají téměř neznámé. Co určuje, proč je jedna platforma populárnější než jiná? Je to snad kvůli uživatelskému rozhraní, které je pro kupující a tvůrce přívětivější? Může to být také tím, jaké druhy umění nebo obsahu na nich lidé prodávají? Zdá se mi, že některé platformy mají mnohem silnější komunitu a větší marketingovou sílu. Jak moc hraje roli, kdo stojí za platformou a jaký mají plán do budoucna? A co třeba poplatky za transakce – ovlivňují rozhodnutí uživatelů, kterou platformu si vybrat? V poslední době jsem slyšel i o různých bezpečnostních problémech a podvodech na některých menších platformách. Je tedy důvěryhodnost důležitým faktorem při výběru NFT tržiště? Jaké další aspekty by měly mít vliv na úspěch platformy v tomto rychle se měnícím světě digitálních aktiv? Opravdu mě zajímá, co si o tom myslíte a jaké máte zkušenosti s různými NFT platformami.

163 slov
1.6 minut čtení
18. 12. 2022
Monika Němcová
Monika Němcová

No jasně, to je hodně zajímavá otázka. Podle mě je úspěch NFT platforem fakt kombinace několika faktorů. Za prvé, uživatelský zážitek hraje obrovskou roli. Když je rozhraní intuitivní a snadno se v něm orientuje, lidi to láká víc. Pak samozřejmě záleží na tom, jaký obsah se na platformě prodává. Třeba OpenSea má širokou škálu umění a dalších digitálních aktiv, což přitahuje více uživatelů.

Komunita je taky důležitá – silná základna fanoušků a tvůrců pomáhá šířit povědomí a zvyšovat důvěru v platformu. A marketing? Ten je klíčový, čím víc vidíš reklamy a pozitivní ohlasy, tím větší je pravděpodobnost, že se na platformu podíváš.

A poplatky? To určitě ovlivňuje rozhodování. Pokud máš nízké transakční poplatky, víc lidí bude nakupovat a prodávat. Bezpečnost je další velký problém. Když slyšíš o podvodech na menších platformách, tak se lidi radši drží těch známějších a důvěryhodnějších.

Takže celkově – uživatelské rozhraní, obsah, komunita, marketing, poplatky a bezpečnost. To všechno hraje roli v tom, proč jsou některé NFT platformy úspěšnější než jiné.

162 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2025
Elena Janková
Elena Janková

Jo, to je zajímavý téma. Hlavně si myslím, že úspěch NFT platforem závisí na víc faktorech. Prvně je to určitě uživatelský rozhraní, čím víc je to přívětivý pro nováčky, tím líp. OpenSea a Rarible to mají dost dobře udělaný, přehledný a snadno se tam orientuje. Pak jsou tu poplatky – když je to levný na transakce, lidi se nebojí víc nakupovat a prodávat. A samozřejmě, co lidi prodávají, jestli jsou to populární umělci nebo trendy kousky, to taky hodně hraje roli.

Komunita a marketing jsou taky klíčový. Větší platformy mají silnější základnu uživatelů a víc pozornosti na sociálních sítích. Důvěryhodnost je obrovská, když slyšíš o podvodech na menších platformách, tak ti to dá pauzu s nákupem. Značka za platformou, jakou mají reputaci a směr do budoucna – to všecko ovlivňuje rozhodnutí uživatelů. Takže jo, je toho spousta a každá platforma má svý specifika.

142 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2023
Žaneta Hrdličková
Žaneta Hrdličková