Jaká jsou rizika spojená s investováním do ETF?
Zajímalo by mě, jaké konkrétní rizika se vlastně vážou na investice do ETF. Slyšel jsem, že ETF jsou skvélé pro diverzifikaci a že umožňují snadný přístup k různým trhům, ale obávám se, jestli to není jen marketingový trik. Jaká jsou tedy potenciální úskalí při investování do těchto fondů? Může se stát, že trhy, do kterých ETF investují, budou mít špatný výkon a já ztratím peníze? A co když dojde k nějakému krachu nebo větší ekonomické krizi – jak by to ovlivnilo moje investice do ETF? Také nevím, jestli je rozdíl mezi pasivně a aktivně spravovanými ETF v tomto smyslu. Mohou mít nějaké skryté poplatky, které na začátku ani nevidím? Dále bych rád věděl, co se stane, když fond změní svou strategii nebo rozložení aktiv – jak to ovlivní mě jako investora? A co říkáte na likviditu ETF – je to něco, co bych měl brát v úvahu? Nechci se dostat do situace, kdy budu mít problém prodat své podíly v případě potřeby. Jak velké jsou vlastně nároky na správu ETF a jak to ovlivňuje výkonnost fondu? Předem díky za odpovědi.