Proč investovat do ETF místo akcií?
Zajímá mě téma investování a poslední dobou slyším hodně o ETF (burzovně obchodovaných fondech) a akciích. Vždycky jsem měl pocit, že investice do jednotlivých akcií je jakýsi tradiční způsob, jak se dostat na burzu, a že to má své kouzlo. Ale teď se mi zdá, že ETF začínají být čím dál tím populárnější a já bych rád pochopil, proč by někdo měl zvolit právě ETF místo toho, aby šel po jednotlivých akciích. V čem spočívají hlavní výhody ETF? Je to bezpečnější způsob investování? Jaký je rozdíl v riziku mezi akciemi a ETF? A co likvidita a poplatky? Slyšel jsem, že ETF nabízí diverzifikaci, což mě jako nováčka v investicích láká. Jak moc je to důležité? A jak to vlastně funguje? Mám se bát toho, že když investuji jen do jedné akcie, tak přijdu o všechno, zatímco s ETF bych měl větší šanci na úspěch? Zkrátka mě zajímá, co mě může přimět k tomu, abych zvolil ETF jako svoji investiční strategii a jestli to není jen nějaký trend nebo móda, která za chvíli pomine. Co si o tom myslíte vy, kdo máte víc zkušeností? Děkuji za vaše názory!