Charts.cz/Fórum/Proč investovat do ETF místo akcií?

Proč investovat do ETF místo akcií?

Zajímá mě téma investování a poslední dobou slyším hodně o ETF (burzovně obchodovaných fondech) a akciích. Vždycky jsem měl pocit, že investice do jednotlivých akcií je jakýsi tradiční způsob, jak se dostat na burzu, a že to má své kouzlo. Ale teď se mi zdá, že ETF začínají být čím dál tím populárnější a já bych rád pochopil, proč by někdo měl zvolit právě ETF místo toho, aby šel po jednotlivých akciích. V čem spočívají hlavní výhody ETF? Je to bezpečnější způsob investování? Jaký je rozdíl v riziku mezi akciemi a ETF? A co likvidita a poplatky? Slyšel jsem, že ETF nabízí diverzifikaci, což mě jako nováčka v investicích láká. Jak moc je to důležité? A jak to vlastně funguje? Mám se bát toho, že když investuji jen do jedné akcie, tak přijdu o všechno, zatímco s ETF bych měl větší šanci na úspěch? Zkrátka mě zajímá, co mě může přimět k tomu, abych zvolil ETF jako svoji investiční strategii a jestli to není jen nějaký trend nebo móda, která za chvíli pomine. Co si o tom myslíte vy, kdo máte víc zkušeností? Děkuji za vaše názory!

187 slov
1.9 minut čtení
28. 2. 2023
Šárka Jonášová
Šárka Jonášová

Takže, investice do ETF má rozhodně své výhody. Hlavně ta diverzifikace, jak jsi zmínil – když investuješ do jednoho ETF, vlastně kupuješ kousek mnoha různých akcií najednou. To znamená, že když jedna akcie spadne, ostatní to můžou vyvážit, takže nemáš tak velké riziko ztráty jako při koupi jen jedné akcie. Bezpečnost je další faktor – pro nováčka může být ETF lepší volba, protože to snižuje volatilitu tvého portfolia. Místo sledování a analýzy jednotlivých firem můžeš prostě jen sledovat celé odvětví nebo trh.

Pokud jde o likviditu, většina ETF se obchoduje na burze stejně jako akcie, takže je snadné je koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne. Poplatky jsou většinou nižší než u aktivně spravovaných fondů, i když se můžeš setkat s poplatky za obchodování při nákupu a prodeji ETF.

Když investuješ jen do jedné akcie, riskuješ hodně – pokud ta firma zkrachuje nebo se jí nebude dařit, můžeš přijít o hodně. S ETF je to mnohem bezpečnější a plynulejší způsob investování. Je pravda, že ETF jako trend roste, ale jeho výhody jsou reálné a zůstávají tu i pro budoucnost. Pokud teprve začínáš, může to být lepší startovací bod než hrát si s jednotlivými akciemi a snažit se odhadnout jejich výkon.

200 slov
2 minut čtení
8. 4. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Investovat do ETF místo jednotlivých akcií má pár výhod, které by mohly být pro nováčky dost důležité. Prvně, ETF ti umožňují diverzifikaci – to znamená, že nemusíš vsadit vše na jednu kartu. Když koupíš ETF, vlastně investuješ do celého balíku akcií, což snižuje riziko, že ti jedna špatná akcie pokazí celý výnos. Pokud bys měl jen jednu akcii a ta spadne, můžeš přijít o hodně. S ETF máš větší šanci na stabilnější výnosy, protože se ti riziko rozloží mezi víc společností.

Další věc je likvidita. ETF se obchodují na burze stejně jako akcie, takže je můžeš kdykoliv koupit nebo prodat během obchodování. Co se týče poplatků, většinou jsou ETF levnější než spravované fondy, ale pozor na poplatky za obchodování – někdy při častém obchodování zaplatíš víc než u jedné akcie.

Riziko je určitě nižší s ETF, protože to rozložení ti dává nějakou ochranu. Ale nezapomeň, že i tak může trh klesnout a ty s ním. Je dobrý mít na paměti, že investování není bez rizika a že ani ETF nejsou zázrak.

Takže jestli hledáš něco bezpečnějšího a jednoduššího na správu, ETF by mohly být pro tebe fajn volba. Nejde o trend, spíš o to, co ti vyhovuje jako investorovi. Pokud bys chtěl víc informací, klidně se ptej.

204 slov
2 minut čtení
10. 6. 2024
Milada Hrušková
Milada Hrušková