Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplně nový?

Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplně nový?

Zajímám se o kryptoměny, ale vůbec nevím, jak začít. Je tu tolik různých coinů a tokenů, že se v tom ztrácím. Mám pocit, že mi uniká nějaký velký potenciál, ale nevím, kde začít. Jaké jsou první kroky, co bych měl udělat, abych se do toho dostal? Mám si třeba otevřít účet na burze, nebo je lepší začít s nějakými mobilními aplikacemi? A jak vůbec vybrat ty správné kryptoměny? Mohli byste mi doporučit nějaké zdroje informací nebo komunitní fóra, kde bych se mohl dozvědět víc? Také mě zajímá, jestli je nutné mít nějaké technické znalosti nebo je možné začít i bez nich. Jak fungují peněženky na kryptoměny a jak je bezpečně používat? Vím, že je to rizikové, ale rád bych věděl, jak se tomu vyhnout a jak ochránit své investice. Kolik peněz bych měl investovat na začátku a kdy je dobré prodávat? Děkuji za jakoukoli pomoc.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 2. 2024
Roman Pánek
Roman Pánek

Takže, pokud chceš začít investovat do kryptoměn, doporučuji ti nejdřív si udělat pár základních znalostí. Není nutné mít technické znalosti, ale chápat, jak to funguje je fajn. Otevři si účet na nějaké burze jako Binance nebo Coinbase, to je jednoduché a intuitivní. S mobilními aplikacemi se dá taky začít, ale burzy ti dají víc možností.

Když už máš účet, můžeš si koupit třeba Bitcoin nebo Ethereum, to jsou takové klasiky. Podívej se na různé komunity, Reddit, Telegram kanály nebo třeba Twitter - tam se dozvíš hodně o novinkách a různých coinech.

Pokud jde o peněženky, doporučuji mít hardwarovou peněženku (jako Ledger), je to bezpečnější. Nikdy nesdílej své soukromé klíče.

Co se týče investice - začni s částkou, kterou si můžeš dovolit ztratit. Třeba pár tisíc korun na zkoušku. Zjisti si také, kdy prodávat – sleduj trh a zvažuj, co dělá cena. Pokud něco roste a ty jsi v zisku, proč neprodat část?

Riziko je velké, tak bacha na to a nikdy neinvestuj víc, než můžeš ztratit.

166 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Kateřina Světlíková
Kateřina Světlíková

Začít s kryptoměnami je fakt náročný, ale není to nemožný. První krok je si vybrat burzu, jako třeba Binance nebo Coinbase, kde si založíš účet. Budeš potřebovat ověřit identitu, takže měj připravený doklady. Co se týče výběru kryptoměn, začni s těma nejznámějšíma jako Bitcoin nebo Ethereum, tam je větší šance na stabilitu.

Mobilní aplikace jsou fajn pro začátečníky, ale nezapomeň na peněženku. Můžeš mít softwarovou (na telefonu nebo počítači) nebo hardwarovou (fyzická zařízení). Hardwarový peněženky jsou bezpečnější, ale dražší. A ohledně bezpečnosti – nikdy nesdílej svoje klíče a používej dvoufázové ověření.

Co se investice týče, začni klidně s menší částkou, třeba 1000 Kč, což ti dá volnost učit se bez velkého rizika. A kdy prodávat? To je těžký – sleduj trh a vyhodnoť, kdy máš pocit, že je čas na výběr. Na internetu najdeš spoustu fór a skupin na Redditu nebo Discordu, kde se můžeš dozvědět víc a diskutovat s ostatními. Klidně se zeptej lidí, co už něco investovali – mají víc zkušeností. Hlavně buď opatrný a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

172 slov
1.7 minut čtení
17. 6. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk