Charts.cz/Fórum/Investice do akcií nebo nemovitostí – co se víc vyplatí?

Investice do akcií nebo nemovitostí – co se víc vyplatí?

Poslední dobou hodně přemýšlím o investicích a konkrétně mě zajímá, co je výhodnější, jestli investovat do akcií, nebo do nemovitostí. Slyšel jsem různé názory a rád bych se dozvěděl víc. Na jedné straně akcie, které se mohou rychle zhodnotit, ale taky rychle klesnout, a na druhé straně nemovitosti, které sice bývají stabilní, ale potřebují vysoký počáteční kapitál a údržbu. Jak to vlastně je? Mám pocit, že akcie jsou pro mladé investory atraktivnější díky možnosti rychlého růstu a likvidity, ale pak tu jsou nemovitosti, které se považují za bezpečnou investici. Není to tak, že když investuji do nemovitosti, mám větší šanci na stabilní příjem z pronájmu? Ale co když trh s nemovitostmi spadne? A je pravda, že akcie jsou mnohem dostupnější pro lidi s menším rozpočtem? Zajímalo by mě i to, jaké jsou daňové výhody obou možností a jestli existují nějaké skryté náklady, o kterých bych měl vědět. Co se týče návratnosti investic v dlouhodobém horizontu, jaké máte zkušenosti? Jak dlouho trvá, než se ti peníze začnou vracet? Budu vděčný za jakékoli rady nebo osobní zkušenosti. Jaký je váš názor na tuto problematiku? Je vaše volba akcie nebo nemovitosti? Děkuji!

189 slov
1.9 minut čtení
28. 12. 2024
Elena Šilhavá
Elena Šilhavá

Hele, to je dost těžká otázka. Záleží na tom, co od investice očekáváš. Akcie můžou fakt rychle vzrůst, ale taky spadnout – takže tam je víc rizika. Na druhou stranu, investice do nemovitostí ti může přinést stabilní příjem z pronájmu a většinou se považuje za bezpečnější variantu. Ale máš pravdu, potřebuješ na to víc peněz a údržba taky něco stojí, často to lidi podceňujou.

Co se týče dostupnosti, akcie kupuješ třeba i za pár stovek, zatímco nemovitost je investice na dlouho a do statisíců. Daňový výhody – u nemovitostí máš možnosti odečíst úroky z hypotéky a tak, ale musíš si dávat pozor na daně z příjmu z pronájmu. U akcií zas můžeš mít výhody při dlouhodobém držení.

Navrát se liší – u akcií můžeš vidět zisky třeba už za pár měsíců, ale u nemovitostí to chce víc času, než se to začne vracet. Trh s nemovitostmi může klopýtat, ale dlouhodobě většinou roste. Takže pokud chceš něco stabilního, nemovitosti by mohly být lepší volba. Ale jestli chceš hrát na rychlý růst a víc rizika, tak akcie. Zkrátka každý má svoje pro a proti.

180 slov
1.8 minut čtení
7. 1. 2025
Dana Němcová
Dana Němcová

Takže, co se vyplatí víc, akcie nebo nemovitosti? No, záleží na mnoha faktorech. Akcie jsou fajn, pokud máš rád riziko a chceš potenciálně rychlý výnos. Můžeš je koupit s menším kapitálem a můžeš je rychle prodat, když potřebuješ cash. Ale je pravda, že trh může hodně kolísat, takže je to loterie.

Na druhou stranu nemovitosti ti dají stabilnější příjem z pronájmu, což je super, pokud chceš pasivní příjem. Ale potřebuješ víc peněz na začátku a pak se musíš starat o údržbu a další náklady. A trh s nemovitostmi může taky spadnout, takže žádná jistota.

Z daňového hlediska máš u nemovitostí možnost odečíst si náklady na údržbu a podobně, což je výhoda. U akcií se platí daň na kapitálový zisk, ale to záleží na tom, kdy prodáš.

Osobně bych řekl, že pokud chceš diversifikaci a máš trošku času, investice do obojího může být nejlepší cesta. Každý má svoje pro a proti. Zvažuj, co ti více vyhovuje a jakou máš toleranci k risku.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2025
Olga Švandová
Olga Švandová