Charts.cz/Fórum/Jaké faktory zohlednit při výběru ETF pro růst?

Jaké faktory zohlednit při výběru ETF pro růst?

Když uvažuju o investování do ETF, které by měly přinést nějaký ten růst, tak mě zajímá, na co všechno se vlastně zaměřit. Je toho totiž tolik, co musí člověk vzít v potaz. Třeba první věc, co mě napadá, jsou náklady spojené s investováním. Jak moc důležité jsou provozní náklady a poplatky za správu? Mám pocit, že čím nižší náklady, tím lépe. Ale je to skutečně tak? A co likvidita ETF? Jak zjistit, jak snadno se mi podaří tyto fondy prodat, když to bude potřeba? Dalším faktorem by mohlo být složení portfolia těchto ETF – jak zjistit, zda mají správné akcie nebo sektory, které očekávají růst? Co když jsou zaměřené na technologické firmy? Jsou opravdu ty nejlepší volby vzhledem k aktuálním trendům? Potom mě zajímají i historické výkony – jak moc bych měl brát v úvahu minulé úspěchy fondu jako indikátor budoucího výkonu? Je dobré sledovat i poměr ceny a zisků u akcií, které ETF vlastní? A jak důležitá je diversifikace v rámci ETF – je lepší mít jedno široké ETF nebo několik specifických fondů zaměřených na určité sektory? Zkrátka by mě zajímalo, jaké faktory byste doporučili zohlednit při výběru ETF, který má potenciál pro růst. Co všechno bereš v potaz a jaký máš třeba ty zkušenosti?

206 slov
2.1 minut čtení
12. 8. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík

Při výběru ETF na růst je faktů víc než dost. Určitě se koukni na náklady, protože ty mohou hodně srazit zisky. Čím nižší poplatky, tím lépe. Pak je dobré zjistit likviditu – podívej se na objem obchodování. Čím víc se s tím ETF obchoduje, tím snáz ho prodáš. Složení portfolia je taky klíčový, hledej ETF, co mají akcie v sektorech, které teď letí, jako technologie nebo obnovitelné zdroje. Historické výkony sice nejsou záruka budoucnosti, ale pokud má fond solidní historii, může to být plus. Poměr ceny a zisků (P/E) akcií v ETF může naznačovat, jestli jsou akcie nadhodnocené nebo podhodnocené. Diversifikace je také důležitá – širší ETF ti dá víc stability, ale specifická ETF na sektory mohou nabídnout větší potenciál růstu. Takže asi tak – kombinuj tyto faktory a uvidíš, co bude nejlepší pro tvůj styl investování.

137 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát

Při výběru ETF na růst je faktů fakt hodně, takže zkusím shrnout to podstatný. Náklady jsou určitě důležitý – čím míň platíš na poplatcích, tím víc zůstane v kapse. Ale moc se na to nesmíš fixovat, protože občas za vyšší poplatky dostaneš lepší výnos.

Likvidita je taky klíčová, chceš mít možnost prodat ETF bez problémů, tak se koukni na objem obchodování. Čím víc se s tím ETF obchoduje, tím líp.

Dále složení portfolia – zkontroluj, co všechno fond drží. Pokud je zaměřený na technologický sektor, tak to může být super, ale zase bacha na přílišnou koncentraci. Historické výkony bývají dobrý indikátory, ale ne vždy, takže je dobrý dívat se i na aktuální trendy a makroekonomické faktory.

Poměr cena/zisk ti taky dá dobrou představu o tom, jak jsou akcie v ETF oceněný. A co se týče diversifikace – tady je to asi o osobním vkusu. Někomu vyhovuje jedno široké ETF, jiný radši mix víc specifických fondů.

V konečným důsledku bys měl brát v potaz celkovou strategii a cíle investice. Prostě se neboj udělat pořádnej výzkum a občas i risknout něco nového.

180 slov
1.8 minut čtení
2. 9. 2024
Milena Kalousová
Milena Kalousová