Charts.cz/Fórum/Jak vybrat ETF pro dlouhodobý investiční plán?

Jak vybrat ETF pro dlouhodobý investiční plán?

Zdravím všechny investory, mám takový dotaz ohledně ETF. Chci si sestavit dlouhodobý investiční plán a přemýšlím, jak správně vybrat ETF, které by mi mohlo pomoci dosáhnout mých cílů. Napadá mě, zda bych měl začít tím, jestli si vybrat ETF zaměřené na akcie nebo spíše na obligace? Je lepší investovat do široce diverzifikovaných fondů nebo zúžit výběr na konkrétní sektory? Zajímalo by mě také, jak důležitá je nákladovost ETF, protože jsem slyšel, že nízké poplatky mohou mít velký vliv na celkovou návratnost. Jak si mám ověřit výkon ETF v minulosti, abych měl nějakou představu o tom, jak může fungovat v budoucnosti? A co třeba likvidita? Je to něco, čemu bych měl věnovat pozornost při výběru? V neposlední řadě by mě zajímalo, jak moc se mám zabývat fundamentálními ukazateli těchto fondů, nebo stačí sledovat trendy a vývoj trhu? Chtěl bych se také zeptat, jestli jsou nějaké specifické ETF, které byste doporučili pro dlouhodobé investice a proč. Děkuji všem za pomoc!

158 slov
1.6 minut čtení
3. 9. 2024
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

Když vybíráš ETF na dlouhodobé investice, tak pár věcí je důležitých. Začni tím, že si ujasníš, jaký máš investiční cíl a jaký je tvůj rizikový profil. Akciové ETF mají větší potenciál růstu, ale taky více kolísají, zatímco obligace jsou stabilnější, ale návratnost je nižší. Diverzifikace je hodně důležitá, takže široce zaměřené fondy můžou být rozumný začátek. Na druhou stranu, sektory jako technologie nebo zdravotnictví mohou být zajímavé, pokud v nich vidíš potenciál.

Nákladovost ETF bys rozhodně měl sledovat. Nízké poplatky znamenají víc peněz pro tebe na konci. Když jde o výkon v minulosti, tak to ti může napovědět, ale pamatuj, že minulost nezaručuje budoucnost. Co se týče likvidity, tak to je taky důležité – ETF s větším objemem obchodování se zpravidla lépe prodává.

Fundamentální ukazatele bys měl sledovat aspoň trošku, ale pro dlouhodobé investice je dobrý i sledovat celkové trendy. Pokud jde o konkrétní ETF, třeba S&P 500 nebo MSCI World jsou populární volby. Proč? Protože mají širokou diverzifikaci a historicky slušné výnosy. Když to shrnu, mít plán a trochu si to nastudovat se vyplatí.

173 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2025
Jan Kašpar
Jan Kašpar

Přemýšlím, že bys měl začít s tím, co vlastně chceš. Jestli plánuješ investovat dlouhodobě, můžeš se zaměřit na ETF, co sledují indexy nebo mají širokou diverzifikaci. Akcie jsou většinou lepší pro růst, ale pokud chceš stabilitu, tak obligace taky nejsou špatné.

Ohledně poplatků – jo, nízký TER je dost důležitý, protože ti to ovlivní výkon za dlouhou dobu. Pak jak se díváš na minulý výkon? Minulost sice není záruka budoucnosti, ale může ti dát nějakou představu o volatilnosti a trendu.

Likvidita je další věc, co bys měl sledovat. Když se ETF hůř obchoduje, můžeš mít problémy s nákupem/prodejem za slušnou cenu. A k těm fundamentálním ukazatelům – pokud nemáš čas se v tom moc vrtat, stačí sledovat velký trendy a celkový vývoj trhu.

Jako tipy na konkrétní ETF bych doporučil ty zaměřené na S&P 500 nebo globální akciové fondy jako MSCI World. Ty mají dobrou pověst a širokou základnu. Ale samozřejmě si to dobře prozkoumej podle svých cílů.

156 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Jakub Sedláček
Jakub Sedláček