Charts.cz/Fórum/Jsou NFT dobrá investice, nebo je to jen trend?

Jsou NFT dobrá investice, nebo je to jen trend?

Zdravím všechny, už delší dobu sleduji, jak se kolem NFT (nefungovatelné tokeny) točí neuvěřitelné množství diskuzí a článků. Na jedné straně se mluví o tom, jak se některé digitální umělecké kousky prodávají za miliony dolarů, a na druhé straně mám pocit, že se to může zdát jako jedna velká bublina. Mám pocit, že někteří lidé to vidí jako revoluci ve vlastnictví digitálního majetku a jiní si myslí, že je to jen další módní vlna, která brzy odezní. Neumím si představit, jak to bude vypadat za pár let. Třeba by mě zajímalo, co si o tom myslíte vy? Myslíte si, že investice do NFT má potenciál pro růst v budoucnosti, nebo je to jen krátkodobý trend? Jak moc byste řekli, že NFT mění způsob, jakým přistupujeme k umění a sběratelským předmětům? Je vůbec bezpečné do toho investovat? Není to příliš rizikové vzhledem k volatilnosti trhu s kryptoměnami? Jaký je váš názor na to, jestli by měl běžný investor vůbec uvažovat o NFT jako o součásti svého portfolia? Zajímá mě také, jaké konkrétní projekty nebo platformy byste doporučili sledovat pro začátek. Díky moc za vaše názory.

184 slov
1.8 minut čtení
16. 9. 2023
Zuzana Kříčková
Zuzana Kříčková

Takže ohledně NFT, to je fakt těžký. Na jednu stranu, jak říkáš, vidíme ty šílený ceny za umění a některé projekty fakt vzbudily zájem. Ale na druhou stranu, trh s NFT je hrozně volatilní a může to vypadat jako bublina. Mnoho lidí se snaží rychle vydělat, což může vést k tomu, že ceny jdou nahoru a pak zase dolů.

Pokud o tom přemýšlíš jako o investici, měl bys být opatrnej. Je dobrý se podívat na projekty s dobrým zázemím a komunitou. Například platformy jako OpenSea nebo Rarible mají hodně uživatelů a různých umělců, což může být dobrý začátek. Ale stejně tak můžeš narazit na spoustu scamů nebo prázdných projektů.

Osobně si myslím, že NFT mají potenciál změnit způsob, jakým sbíráme a vlastníme digitální věci, ale jestli to bude dlouhodobě udržitelné nebo jen krátkodobý trend, to se teprve ukáže. Pokud chceš investovat, zvaž to jako malou část portfolia a ne všechno do toho cpát. Je to riziko a já bych byl v tomhle hodně opatrný.

163 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

NFT je určitě zajímavý fenomén, ale souhlasím, že je to hodně o hype. V poslední době jsme viděli šílené částky za digitální umění, ale osobně si myslím, že to je dost riskantní investice. Trh je extrémně volatilní a může se klidně stát, že za pár let o některých NFT nebude zájem.

Co se týče změny přístupu k umění a sběratelství, tak v tom vidím potenciál, protože umožňuje umělcům prodávat své díla přímo a mít větší kontrolu nad jejich prodejem. Ale investovat do toho? Těžko říct. Měli bysme být opatrní a neinvestovat víc, než si můžeme dovolit ztratit.

Pro začátek bych doporučil platformy jako OpenSea nebo Rarible, tam je spousta projektů k prozkoumání, ale přistupuj k tomu s rozumem. Zkrátka, pokud to chceš zkusit, tak jen s malou částkou a dobře si prozkoumat trh.

133 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Lukáš Beran
Lukáš Beran