Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít investovat do kryptoměn, když nemám žádné zkušenosti?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do kryptoměn, když jsem v tom úplný nováček. Nikdy jsem předtím neinvestoval a nemám tušení, kde začít. Slyšel jsem spoustu věcí o Bitcoinu, Ethereu a dalších altcoinech, ale je toho na mě moc. Co bych měl vědět o základních pojmech jako jsou peněženky, burzy a obchodování? Jak si vybrat správnou kryptoměnu pro investici? Někde jsem četl, že je dobré mít diverzifikované portfolio, ale jak to udělat, když nevím, co všechno na trhu existuje? Je lepší investovat do známějších kryptoměn nebo zkusit něco novějšího? A jak mám postupovat, když chci nakupovat a prodávat? Hlavně se bojím toho, že ztratím peníze nebo udělám nějakou hloupost. Jaké jsou nejčastější chyby, kterým bych se měl vyhnout? A ještě jedno – má smysl sledovat různé zprávy a analýzy trhu nebo je to jen ztráta času? Byl bych rád za každou radu nebo tip, jak začít bez předchozích zkušeností. Díky!

153 slov
1.5 minut čtení
11. 12. 2023
Karel Hájek
Karel Hájek

Začít s investováním do kryptoměn může být fakt zmatek, ale není to tak složitý, jak to vypadá. První, co potřebuješ, je peněženka na kryptoměny. Můžeš mít softwarovou (na telefonu nebo počítači) nebo hardwarovou (něco jako USB). Softwarovky jsou fajn na menší částky a snadné použití, ale hardwarovky jsou bezpečnější pro větší sumy.

Pak si vyber burzu, kde nakoupíš. Popularní jsou třeba Binance nebo Coinbase. Tam si vytvoříš účet, ověříš si identitu a můžeš začít nakupovat. Co se týče výběru kryptoměn, Bitcoin a Ethereum jsou dobrou volbou pro začátek, protože mají dlouhou historii a víc informací.

Diverzifikace je důležitá, ale místo toho, abys hned investoval do deseti různých coinů, můžeš začít třeba s dvěma nebo třemi. Zjisti si něco o projektech, které tě zajímají – sleduj jejich weby a komunity.

Při obchodování si dej pozor na FOMO (fear of missing out) – nenech se unést emocemi. A jo, sleduj zprávy a analýzy trhu, rozhodně se ti to vyplatí. Lidi dělají chyby jako koupit v panice nebo prodávat ve strachu – snaž se tomu vyhnout a buď trpělivý. Hodně štěstí!

179 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2024
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Takže, když chceš začít s kryptoměnami, je dobrý mít na paměti pár základních věcí. Nejprv si zřídíš peněženku – to je místo, kde budeš uchovávat svoje krypto. Můžeš mít online peněženku na burze nebo offline hardwarovou peněženku, což je bezpečnější.

Pak se rozhodni, na jaké burze chceš obchodovat. Populární jsou třeba Binance, Coinbase nebo Kraken. Všude to má své pro a proti, takže si to prozkoumej. Začni s nějakou známou měnou jako Bitcoin nebo Ethereum, ty jsou stabilnější a víc lidí je zná. Nepouštěj se do těch nejnovějších altcoinů bez pořádného výzkumu.

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, ale když jsi začátečník, můžeš třeba začít s dvěma nebo třemi kryptoměnami a pak přidávat podle toho, jak se cítíš pohodlně. Sleduj zprávy a tržní analýzy, ono to dává smysl – můžeš se dozvědět něco o trendech nebo novinkách, co ovlivňuje ceny.

Časté chyby jsou strach z pohybu trhu a panikaření. Nenech se unést emocemi a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A hlavně – udělej si svůj vlastní průzkum (DYOR). Když budeš mít dobrý základ informací, budeš se cítit líp a snáz se vyhneš chybám.

181 slov
1.8 minut čtení
15. 8. 2024
Bohumil Odehnal
Bohumil Odehnal