Charts.cz/Fórum/Jak investovat do nemovitostí, když ekonomika klesá?

Jak investovat do nemovitostí, když ekonomika klesá?

Zajímá mě, jak se v současné době investuje do nemovitostí, když ekonomika zažívá pokles. Mám pocit, že situace na trhu s nemovitostmi je dost nejistá a nevím, jestli je rozumné investovat právě teď. Slyšel jsem, že ceny mohou klesat a to by mohlo znamenat, že se dá pořídit výhodná nemovitost, ale zároveň se bojím, že na to doplatím. Jaké máte zkušenosti nebo názory ohledně investování do realit v takovéto ekonomické situaci? Je lepší čekat na stabilizaci trhu nebo hledat příležitosti hned teď? A co třeba investice do komerčních nemovitostí versus bytů? Mám obavy, zda se vůbec vyplatí brát si hypotéku v době, kdy ekonomika není na vrcholu. Rád bych slyšel názory lidí, kteří se v investování do nemovitostí vyznají a mají přehled o aktuálních trendech. Co si myslíte o rizicích a výhodách takových investic během ekonomického poklesu? Jaké strategie byste doporučili pro minimalizaci rizika při investování do nemovitostí nyní? Děkuju za všechny tipy a rady!

155 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2023
Alois Dvořáček
Alois Dvořáček

Investování do nemovitostí v poklesu je fakt risk, ale i příležitost. Když ceny klesají, můžeš sehnat nemovitosti za lepší cenu, což je fajn, pokud máš plán dlouhodobě vydělávat. Třeba investice do nájemních bytů může být ok, protože lidé budou pořád potřebovat bydlení. Komerční nemovitosti teď možná nejsou super volba, protože firmy šetří a kanceláře se pronajímají hůř. Co se hypoték týče, teď je to na tobě – úrokové sazby mohou být vyšší a splátky tě můžou zatížit, tak se dobře zamysli nad cash flow. Zkus hledat nemovitosti s nějakým potenciálem zhodnocení a ne jen to, co je teď "in". Pro minimalizaci rizika se neboj štěpit investice nebo si nechat nějakou rezervu na nečekané výdaje. Taky sleduj místní trh a trendy – někde klesá víc než jinde. Celkově bych řekl: zvažuj, ale nevzdávej se šance na dobrý deal.

138 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Jakub Šulc
Jakub Šulc

Investování do nemovitostí v době ekonomického poklesu je fakt gamble. Na jednu stranu, ceny můžou klesat, což může znamenat dobré příležitosti. Ale na druhou stranu, pokud se situace zhorší, můžeš skončit s nemovitostí, která bude mít nižší hodnotu a špatné nájemní výnosy. Je hodně důležitý mít dostatečnou rezervu na pokrytí nákladů a hypotéky, protože příjmy z nájmů můžou být nejistý.

Co se týče komerčních versus bytových nemovitostí, komerční prostory jsou teď riskantnější – spousta podniků krachuje, takže obsazenost může být problém. Byty jsou stabilnější, ale zas záleží na lokalitě a poptávce.

Pokud máš možnost, zaměř se na lokality, kde je potenciál růstu. A neváhej vyjednávat o ceně – teď je ten správný čas se snažit dostat co nejnižší cenu. Měj oči otevřené a nebuď zbrklý. Možná teď není nejlepší čas investovat všechno, tak rozvažuj a hledej, kdy bude správná chvíle.

140 slov
1.4 minut čtení
18. 11. 2024
Viktor Trnka
Viktor Trnka