Charts.cz/Fórum/Jak poznat, kdy prodat akcie během poklesu trhu?

Jak poznat, kdy prodat akcie během poklesu trhu?

Chtěl bych se zeptat, jak zjistit, jestli už je ten správný čas na prodej akcií, když trh klesá. Mám pocit, že se teď hodně mluví o poklesech a recesích a já nevím, jestli bych měl své akcie prodat nebo jestli je lepší je držet a čekat na lepší časy. Jaké signály bych měl sledovat? Mám brát v úvahu nějaké konkrétní ukazatele, jako třeba technickou analýzu nebo fundamentální analýzu? Jak moc se mám spoléhat na různé zprávy a komentáře od analytiků? A co když akcie za nějakou dobu zase vzrostou, neudělám blbost, když je prodám teď? Taky by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak si vytvořit strategii pro případné ztráty. Je lepší prodávat akcie v panice nebo v klidu plánovat? Děkuju za jakoukoli radu!

126 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2021
Denisa Pechová
Denisa Pechová

Když trh klesá, je fakt těžký rozhodnout se, jestli prodávat nebo držet. Tady je pár věcí, co ti můžou pomoct. Sleduj technickou analýzu – zkus se dívat na grafy a trendové linie, možná uvidíš nějaké signály, že bys měl zareagovat. Důležitá je i fundamentální analýza – jestli firma, jejíž akcie máš, pořád vykazuje dobré výsledky a má slibný výhled, tak možná stojí za to počkat. Zprávy a analýzy od expertů jsou fajn, ale neber to jako svatou pravdu. Spíš se na to dívej jako na další info do tvého rozhodování.

Pokud jde o strach z prodeje, jo, je lepší jednat v klidu než v panice. Urči si nějaký plán – třeba si nastav limity pro prodej nebo ztrátu a drž se jich. A pamatuj, že akcie můžou vzrůst zpátky, ale nikdo neví kdy. Takže jestli prodáš teď a pak vzrostou, můžeš mít pocit, že jsi udělal chybu, ale pokud bys prodal a akcie spadly ještě víc, tak bys měl radost za správné rozhodnutí.

Nezapomeň si také udělat strategii na případné ztráty – třeba pravidelně přehodnocuj svůj portfólio a buď připravený na různé scénáře. Nejlepší je mít plán a dodržovat ho.

188 slov
1.9 minut čtení
23. 5. 2022
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát

Když trh klesá, je to fakt těžké rozhodování. Záleží na tom, jaký máš investiční horizont a jestli jsou tvoje akcie fundamentálně zdravé. Sleduj ukazatele jako P/E ratio nebo ziskovost firmy, to ti může říct, jestli je akcie podhodnocená a má šanci se vzpamatovat. Technická analýza taky není na škodu, můžeš sledovat trendové linie nebo supporty, abys zjistil, kde by se dalo prodávat.

Zprávy od analytiků bys moc brát v úvahu neměl, někdy jsou to jen spekulace. Spíš důvěřuj vlastnímu výzkumu. Když prodáš v panice, můžeš přijít o možnost pozdějšího růstu, ale zase nechceš držet akcie, které ti přinášejí ztráty. Měj nějakou strategii – třeba si stanov limit pro ztrátu a podle toho se rozhodni.

Vyplatí se mít plán na ztráty, třeba si říct, že pokud akcie klesnou o 20 %, prodáš. A snaž se nejednat impulsivně. Klidné rozhodování je víc než panikaření.

140 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2022
Vlastimil Dostál
Vlastimil Dostál