Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší prodat akcie, když trh padá?

Kdy je nejlepší prodat akcie, když trh padá?

V poslední době jsem se dostal do situace, kdy trh s akciemi klesá a já přemýšlím, jestli bych měl prodat některé ze svých investic. Zajímalo by mě, kdy je ten pravý moment na prodej akcií, když všechno kolem vypadá tak špatně. Je lepší prodat hned, jak se začne propadat, nebo by bylo rozumnější počkat a sledovat vývoj? Mám pocit, že se snažím najít nějaké signály, které by mi mohly pomoci rozhodnout. Co třeba technická analýza, nebo sledujete nějaké konkrétní ukazatele na trhu? A co fundamentální analýza? Hraje v tom roli aktuální ekonomická situace nebo podmínky v oboru? Mám obavy, že pokud prodám příliš brzy, tak ztratím možnost zisků, ale na druhou stranu, pokud budu čekat moc dlouho, mohlo by to vést k velkým ztrátám. Jaké jsou vaše zkušenosti? Kdy jste se rozhodli prodat akcie během poklesu a co vám pomohlo udělat toto rozhodnutí? Budu vděčný za jakékoli rady nebo postřehy, protože bych nerad udělal chybu a litoval toho později.

159 slov
1.6 minut čtení
7. 4. 2021
Jana Brychtová
Jana Brychtová

Když trh padá, je to fakt těžký rozhodování. Osobně bych doporučil se zamyslet nad tím, proč jsi ty akcie koupil. Pokud máš v plánu je držet dlouhodobě a věříš v jejich fundamentální hodnotu, tak možná nespěchej s prodejem. Na druhou stranu, jestli vidíš, že nějaké firmy mají vážné problémy nebo se trh chová divně z důvodu makroekonomických faktorů, tak možná nebude špatný nápad něco prodat. Sleduj technické ukazatele jako supporty a resistance, ale nespoléhej na to úplně. Někdy se trhy chovají iracionálně a můžeš přijít o hodně, pokud čekáš moc dlouho. Zkus si udělat plán – jaký máš limit pro ztrátu nebo zisk? A hlavně, nepanikař. Většinou je lepší mít klidnou hlavu a řídit se rozumem než emocemi.

118 slov
1.2 minut čtení
10. 11. 2022
Dominik Volf
Dominik Volf

Když trh padá, je to fakt těžký rozhodování. Záleží na tvý strategii – jestli jsi spíš krátkodobý investor, tak možná prodej hned, abys zamezil dalším ztrátám. Naopak dlouhodobí investoři obvykle čekají, protože věří, že se trh zase zvedne. Technická analýza může pomoct identifikovat supporty a resistence, takže sleduj grafy a klíčový úrovně. Ale nezapomeň taky na fundamenty – jak to vypadá s firmou, ve který máš akcie? Důležitý je taky ekonomický výhled a jestli jsou v oboru nějaký novinky. Osobně bych asi sledoval, jestli nebude nějaký signál k obratu, než bych prodal. Většinou se vyplatí bejt opatrnej a nepanikařit, ale taky se nenechat unést optimismem. Každopádně, sleduj svoje emoce a nenech se strhnout davem.

114 slov
1.1 minut čtení
28. 5. 2022
Renata Bartošová
Renata Bartošová