Charts.cz/Fórum/Co to jsou fondy a jak fungují při investování?

Co to jsou fondy a jak fungují při investování?

Zajímalo by mě, co vlastně znamenají fondy v kontextu investování? Slyšel jsem to někde zmínit a zdá se mi to jako zajímavé téma. Jaké typy fondů existují a co všechno si pod tímto pojmem můžeme představit? Jak fungují tyto investiční nástroje? Je to něco, co bych měl zvážit, když se chci pustit do investování, nebo jsou to spíše záležitosti pro pokročilé investory? Jaký je rozdíl mezi podílovými fondy a třeba ETF fondy? A jaké jsou výhody a nevýhody investování do fondů oproti přímému nákupu akcií nebo jiných aktiv? Mám také pocit, že do toho hraje roli nějaká správa aktiv, ale vůbec nevím, jak to funguje. Když do fondu investuji, kdo se stará o to, jaké akcie nebo jiná aktiva se koupí? A co když se fond nedaří, jak se to projevuje na mých penězích? Prosím, může mi někdo přiblížit tuto problematiku, abych měl lepší představu o tom, co vše obnáší investování do fondů?

153 slov
1.5 minut čtení
1. 4. 2023
Alois Brychta
Alois Brychta

Fondy jsou vlastně takové investiční nástroje, kde se sejde víc lidí a dají dohromady peníze, aby je spravoval někdo jiný, zpravidla profesionální správcovská firma. Tyhle firmy pak investují do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti. Existuje několik typů fondů – podílové fondy, ETF (exchange-traded funds) a další alternativní fondy. Podílové fondy se obvykle obchodují jednou denně za cenu stanovenou na konci obchodního dne, zatímco ETF se obchodují jako akcie během celého dne na burze.

Pokud investuješ do fondu, tak správa aktiv je zodpovědností fund managera, což je ten, kdo rozhoduje, jaká aktiva koupit nebo prodat. Pokud se fondu nedaří a jeho hodnota klesá, tak to samozřejmě ovlivní i tvoje peníze. Výhody investování do fondů jsou v tom, že ti nabízejí diverzifikaci a profesionalitu bez toho, abys musel být expert na trhy. Na druhou stranu může být nižší kontrola nad tím, co se děje s tvými penězi, a často jsou s tím spojené nějaké poplatky. Takže to má svoje plusy i mínusy a záleží na tom, co od investování očekáváš.

171 slov
1.7 minut čtení
18. 7. 2022
Matěj Rada
Matěj Rada

Fondy jsou vlastně takové investiční nástroje, které ti umožní investovat do různých aktiv, aniž bys musel nakupovat jednotlivé akcie nebo jiný majetek. V podstatě vložíš svoje peníze do fondu a ten pak spravuje profesionální správce. Existují různé typy fondů – podílové fondy, ETF (exchange-traded funds), hedge fondy a další. Podílové fondy se obvykle obchodují jednou denně po zavření trhu a jejich ceny se vypočítávají na základě hodnoty aktiv. ETF se obchodují jako akcie během dne a jejich cena se mění přímo na burze.

Správa aktiv je dost důležitá, protože správci fondů rozhodují, do čeho investovat. Když se fondu nedaří, tvoje peníze klesají v hodnotě podle toho, jak si fond vede na trhu. Výhoda fondů je ta diverzifikace – místo aby ses snažil najít ty správné akcie, máš v jedné investici hned několik různých aktiv. Na druhou stranu, platíš poplatky za správu fondu, což může snižovat tvůj výnos.

Pro začínající investory to může být dobrá volba. Místo abys ztrácel čas hledáním „toho pravého“ akciového titulu, můžeš prostě investovat do fondu a nechat to na odbornících. Takže pokud se do toho chceš pustit, fondy by určitě mohly být cestou.

186 slov
1.9 minut čtení
28. 5. 2024
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová