Charts.cz/Fórum/Můžu získat pasivní příjem z NFT umění?

Můžu získat pasivní příjem z NFT umění?

Zajímá mě, jestli je vůbec možné vytvořit si pasivní příjem z NFT umění. Slyšel jsem o tom, jak lidé prodávají digitální díla a vydělávají na tom slušné peníze, ale nejsem si jistý, jak to vlastně funguje. Můžu si koupit nějaké NFT a pak čekat, že jejich hodnota poroste, nebo je lepší vytvářet vlastní díla a snažit se je prodat? Zajímá mě také, jestli existují nějaké platformy nebo způsoby, jak monetizovat NFT, aniž bych musel být umělec. Jaké jsou rizika spojená s investicí do NFT a je to vůbec stabilní způsob, jak si zajistit pasivní příjem? Mohou NFT v budoucnu ztratit na hodnotě nebo se naopak jejich popularita zvyšuje? A co royalties – funguje to tak, jak jsem slyšel, že dostanu část z prodeje svého díla pokaždé, když se znovu prodá? Myslíte, že je to dobrá investice pro někoho, kdo se tomu moc nerozumí? Jak začít a co všechno potřebuji vědět předtím, než se do toho pustím?

156 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Alena Hladíková
Alena Hladíková

Jo, pasivní příjem z NFT umění je možný, ale je to dost ošemetný. Můžeš kupovat NFT a doufat, že jejich hodnota poroste, ale to je rizikový. Mnoho lidí na tom prodělalo. Spíš doporučuju zkusit vytvářet vlastní díla, pokud máš nějaký talent nebo zajímavou myšlenku. Na trhu je spousta platforem jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš svoje NFT prodávat.

Co se týče royalties, jo, většina platforem ti umožní nastavit procento, který dostaneš z každého dalšího prodeje tvého díla. To může být fajn pasivní příjem, ale záleží na tom, jak moc lidi tvé věci chtějí kupovat.

Rizika jsou vysoká – trh s NFT je extrémně volatilní. Můžeš koupit něco za slušné peníze a zítra to bude za zlomek ceny. Popularita NFT se sice zvyšuje, ale trend se může rychle otočit.

Pokud nemáš moc znalostí o trhu, tak buď opatrnej. Začni s menšími investicemi a pořádně si prostuduj, jak to funguje. Zjisti, co frčí a co lidi chtějí. Není to jednoduchý a potřebuješ určitý skill a cit pro trh, aby ses v tom neztratil.

168 slov
1.7 minut čtení
8. 2. 2025
Adéla Králová
Adéla Králová

Takže pasivní příjem z NFT umění fakt můžeš zkusit. Můžeš koupit nějaký NFT, co si myslíš, že poroste na hodnotě, a pak ho prodat dráž. Ale je to dost rizikový, protože trh s NFT je hodně kolísavý a ceny se mění jak na houpačce. Mnoho lidí vytváří vlastní díla a pak je prodává, což může být lepší cesta, pokud máš nějaké umělecké dovednosti nebo aspoň víš, co se teď prodává.

Existují i platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš obchodovat s NFT, aniž bys sám tvořil. Jen si dej pozor na to, že to vyžaduje nějaké investice do kryptoměn a poplatky za transakce, což taky může snížit tvůj zisk.

Jo a ohledně royalties – funguje to tak, že když prodáš NFT, můžeš nastavit procento z budoucích prodejů jako royalty, takže něco dostaneš pokaždý, když ho někdo další prodá. Ale ne vždycky to funguje podle plánu.

Myslím si ale, že pokud nemáš moc zkušeností s uměním nebo kryptoměnami, můžeš lehce narazit. Doporučil bych začít s menšími částkami a pořádně se vzdělávat předtím, než do toho skočíš po hlavě.

175 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2025
Ondřej Kraus
Ondřej Kraus