Charts.cz/Fórum/Co jsou vlastně NFT a jak na nich vydělat?

Co jsou vlastně NFT a jak na nich vydělat?

Zajímalo by mě, co přesně jsou ty NFT, o kterých se teď všude mluví. Vidím je jako něco, co v poslední době zasáhlo svět umění a digitálních sběratelských předmětů, ale moc si pod tím nedokážu představit, jak to celé funguje. Jsou to nějaké digitální certifikáty nebo vlastnictví něčeho, co nemůžu fyzicky držet v ruce? Jaký je rozdíl mezi NFT a klasickými digitálními obrázky nebo videi? Můžu si skutečně koupit něco jako digitální obraz a mít pocit, že ho vlastním? To mi přijde trochu podivné. A jak to vlastně funguje z pohledu technologie? Je k tomu potřeba blockchain? Mám pocit, že je to celé dost technické a já se v tom moc nevyznám.

Další věc, co mě zajímá, je, jak na tomhle můžu vydělat. Můžu třeba nějaké NFT tvořit sám? Jaké nástroje nebo platformy k tomu potřebuju? A je to pro každého, nebo jen pro nějaké umělce nebo programátory? Vím, že jsou lidé, kteří na tomhle udělali slušné peníze, ale jak se do toho vlastně dostat? Je to jako investice do akcií nebo nemovitostí, nebo je tam něco jiného? A co když investuji do NFT a pak ztrácí na hodnotě? Jaká jsou rizika a jak se jim vyhnout?

Je také zajímavé, zda existují nějaké konkrétní příklady úspěšných projektů nebo umělců v oblasti NFT. Kdo jsou ti lidé, kteří na tomhle vydělali opravdu hodně peněz? A co bych měl sledovat, abych se dozvěděl více o trendech v této oblasti? Existují nějaké komunity nebo skupiny na sociálních sítích, kde bych mohl získat více informací?

Chtěl bych se také zeptat, jestli je možné investovat do NFT jako dlouhodobou strategii. Mám na mysli něco jako pasivní příjem. Je vůbec možné vydělávat pravidelně z NFT, nebo je to spíš jednorázová záležitost? Jak dlouho by mi mohlo trvat, než začnu vidět nějaké výsledky? Určitě by mě zajímalo dozvědět se více o tomhle fenoménu, protože mám pocit, že by to mohlo být zajímavé i pro mě. Takže co říkáte? Jak začít s NFT a jak na nich vydělat?

327 slov
3.3 minut čtení
30. 1. 2025
Milada Tomešová
Milada Tomešová

NFT, nebo non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. To znamená, že když si koupíš NFT, tak máš jakýsi digitální záznam o tom, že tohle konkrétní dílo patří tobě. Na rozdíl od obyčejných digitálních obrázků, které můžeš kopírovat, NFT je jedinečné a nemůžeš ho jen tak zduplikovat. Je to jako mít originál obrazu a ne jen jeho reprodukci. Blockchain je klíčový, protože zajišťuje, že je vlastnictví ověřitelné a bezpečné.

Jak vydělat na NFT? Můžeš vytvořit vlastní NFT pomocí různých platforem jako OpenSea nebo Rarible. Není to jen pro umělce, můžeš být kdokoliv – stačí mít nápad a trochu kreativitu. Samozřejmě jsou rizika, hodnota NFT může klesnout, takže je dobrý udělat si průzkum trhu. Sledování trendů, co je populární, ti může pomoci rozhodnout se, co koupit nebo vytvořit.

Pokud jde o úspěšné příklady, určitě znáš lidi jako Beeple, který prodal digitální umění za miliony. Komunity na Discordu nebo Redditu jsou skvělým místem pro získání informací a tipů.

Dlouhodobé investice do NFT nejsou úplně jasné. Někdo to dělá jako pasivní příjem, ale většina lidí spíš spekuluje. Výsledky se můžou dostavit různě rychle – od několika dní po roky. Pokud se do toho chceš pustit, nejlepší je začít malými kroky a učit se za pochodu.

205 slov
2.1 minut čtení
5. 2. 2025
Karolína Jelínková
Karolína Jelínková

NFT, což je zkratka pro Non-Fungible Token, je vlastně digitální certifikát, který se ukládá na blockchainu. S ním si můžeš „vlastnit“ něco jako digitální umění nebo sběratelské karty, které jsou unikátní a nemůžou být zaměnitelné za něco jiného. Na rozdíl od běžných digitálních obrázků nebo videí, které si může kdokoli stáhnout, NFT ti dává nějaké právo na originál. Technicky to funguje tak, že NFT jsou uložené na blockchainu (nejčastěji Ethereum), což zaručuje jejich autenticitu a unikátnost.

Pokud chceš vydělat na NFT, můžeš zkusit tvořit vlastní. Existují platformy jako OpenSea, Rarible nebo Mintable, kde si můžeš vytvořit a prodávat svoje NFT i bez hlubokých znalostí programování. Je to dost otevřené pro každého, kdo má nějaký kreativní nápad.

Co se týče investování do NFT, je to hodně riskantní. Ceny se můžou dramaticky měnit a co dneska prodáš za slušný peníze, může za pár měsíců stát skoro nic. Měj na paměti, že to spíš připomíná spekulaci než stabilní investici jako akcie nebo nemovitosti.

Příklady úspěšných projektů? Třeba Beeple, jehož digitální umění se prodalo za víc než 69 milionů dolarů. To ukazuje, že když se ti podaří prorazit s něčím originálním a populárním, můžeš hodně vydělat.

Doporučuji sledovat různé komunity na Redditu nebo Discordu zaměřené na NFT. Tam se dozvíš o trendech a novinkách. Dlouhodobý pasivní příjem z NFT není moc reálný; většina lidí spíš dělá jednorázové obchody.

Takže shrnutí: NFT jsou digitální certifikáty na unikátní věci, můžeš je vytvářet a prodávat, ale buď opatrný na rizika a promyšleně investuj.

241 slov
2.4 minut čtení
6. 2. 2025
Vladimíra Matoušková
Vladimíra Matoušková