Charts.cz/Fórum/Co znamenají výrazy jako yield farming a liquidity mining v DeFi?

Co znamenají výrazy jako yield farming a liquidity mining v DeFi?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, co vlastně ty pojmy yield farming a liquidity mining znamenají v kontextu decentralizovaných financí, známých jako DeFi. Slyšel jsem o tom hodně, ale stále mi to není úplně jasné. Představoval jsem si to jako nějaký způsob, jak vydělat peníze investováním do kryptoměn, ale specifika mi unikají. Jak přesně funguje yield farming? Je to něco jako investování do likvidity nebo jak to vlastně je? A co se týče liquidity mining, jaký je rozdíl od yield farmingu? Mám pocit, že tyto termíny se často zaměňují a já bych rád věděl, jaký je mezi nimi rozdíl a jak můžu využít tyto strategie k tomu, abych zvýšil svůj pasivní příjem. Existují nějaké rizika, o kterých bych měl vědět? A co potřebuji k tomu, abych začal s těmito praktikami? Těším se na vaše názory a tipy!

137 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Takže, yield farming je v podstatě způsob, jak si vydělat na svém krypto portfoliu tím, že poskytuješ likviditu do různých DeFi protokolů. Funguje to tak, že vezmeš svoje kryptoměny a vložíš je do poolu likvidity. Za to dostáváš odměny, často v podobě tokenů, které můžeš buď nechat ležet nebo prodávat. Je to jako když investuješ do banky, která ti za uložení peněz platí úroky, ale tady to má víc rizik a výhod.

Liquity mining se dost podobá yield farmingu, ale většinou se zaměřuje na odměny ve formě natolik nových tokenů projektu. Takže pokud třeba poskytneš likviditu do určitého poolu, můžeš dostat tokeny toho projektu jako bonus. V některých případech to můžeš použít i jako způsob, jak získat governance tokeny a ovlivňovat rozhodování projektu.

Rozdíl mezi těmito dvěma pojmy je spíš v tom, že yield farming je obecnější termín pro vydělávání na likviditě, zatímco liquidity mining se víc zaměřuje na získávání konkrétních tokenů jako odměny.

Jako rizika bych zmínil volatilitu kryptoměn, smart kontrakty jsou taky zranitelné vůči hackům a pak je tu otázka impermanent loss, což je ztráta hodnoty likvidity v případě velkých cenových změn. Pokud chceš začít, potřebuješ nějaké kryptoměny, peněženku (třeba MetaMask) a mít možnost připojit se k DeFi protokolům. Takže jo, je to super způsob, jak získat pasivní příjem, ale dej si pozor na ty rizika.

216 slov
2.2 minut čtení
1. 1. 2025
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Takže k těm pojmům. Yield farming je vlastně způsob, jak vydělat na svých kryptoměnách tím, že je poskytneš jako likviditu do různých protokolů. Třeba když dáš své tokeny do nějakého DeFi projektu, dostaneš za to odměny v podobě dalších tokenů. Je to jako když si pronajmeš svoje peníze a oni ti za to platí úroky.

Liquidity mining je v podstatě specifická forma yield farmingu, kde dostáváš odměny za poskytování likvidity, ale často v podobě nativních tokenů daného projektu. Takže když investuješ do nějaké poolu, můžeš dostávat tokeny jako bonus, což je super motivace.

Oba tyto přístupy mají rizika, jako jsou impermanent loss (když cena tvých tokenů kolísá) nebo chyby ve smart kontraktech. Takže je dobrý mít na paměti, že to není bez rizika a je dobrý si pořádně prostudovat projekt, než se do toho pustíš.

K začátku ti stačí mít nějaké kryptoměny, které chceš poskytnout, a peněženku jako MetaMask. Pak už jen najdeš projekt, který tě zajímá, a začneš farmit nebo minovat. Můžeš si tak pasivně vydělávat víc než jen držet krypta na burze.

172 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2024
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová