Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy na nákup NFT pro pasivní příjem?

Jaké jsou nejlepší platformy na nákup NFT pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně nejlepší možnosti, kde si mohu pořídit NFT a současně z toho mít nějaký pasivní příjem. Slyšel jsem o různých platformách, ale nejsem si jistý, které z nich jsou opravdu spolehlivé a mají dobré možnosti výnosu. Vím, že existuje OpenSea, Rarible a další, ale jaké jsou klady a zápory každé z nich? Můžete mi poradit, na co se zaměřit při výběru platformy? Jaké typy NFT se teď nejlépe prodávají a mají potenciál přinášet stabilní příjem? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší investovat do umění, herních předmětů nebo něčeho jiného. A co třeba poplatky za obchodování na těchto platformách? O kolik peněz bych měl počítat a jak to ovlivňuje celkový výnos? Nakonec mě zajímá, jestli někdo má zkušenosti s dlouhodobým držením NFT a jestli to skutečně může přinést pasivní příjem. Děkuji za vaše názory a rady!

141 slov
1.4 minut čtení
23. 8. 2023
Jana Malečková
Jana Malečková

Takže, co se týče platforem na nákup NFT, tak fakt záleží na tom, co hledáš. OpenSea a Rarible jsou asi nejznámější, ale každá má svoje pro a proti. OpenSea je obrovská a najdeš tam fakt cokoliv, ale poplatky za gas jsou někdy dost vysoký, hlavně když je síť přetížená. Rarible má zase funkci, kde můžeš vydělávat na provizích z prodeje svých NFT, což může být fajn na pasivní příjem. Zvažuj taky platformy jako Foundation nebo Zora, ty jsou víc zaměřený na umění a můžou mít lepší komunitu.

Co se týče typů NFT, herní předměty teď docela frčí, protože lidi rádi investují do herních zážitků. Ale umění má taky svoje místo a můžeš narazit na fakt skvělé kousky. Taky přemýšlej o stakingu NFT nebo o platformách, kde si můžeš pronajímat své NFT a inkasovat tak příjem.

Je dobrý mít na paměti poplatky za obchodování - všechny tyto platformy mají různé struktury poplatků a to ti může dost ovlivnit celkový výnos. Některé si strhávají procento z transakcí, jiný mají fixní poplatek. Takže si to dobře spočítej.

Pokud jde o dlouhodobý držení NFT, tam je to takové riziko. Někdo opravdu vydělal slušný prachy tím, že držel vzácné kousky, ale nikdy nevíš, jak se trh vyvine. Takže určitě udělej důkladný průzkum a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

213 slov
2.1 minut čtení
1. 12. 2023
Roman Čermák
Roman Čermák

Když se podíváš na platformy pro NFT, tak OpenSea a Rarible jsou asi nejznámější. OpenSea je hodně populární, má širokou nabídku, ale poplatky za transakce (gas fees) na Ethereu můžou být dost vysoký, záleží na momentální síti. Rarible ti umožňuje vytvářet NFT a taky můžeš inkasovat rojalty, což je fajn pro pasivní příjem. Každopádně, jejich systém může být trochu chaotický.

Pak tu jsou platformy jako Foundation nebo SuperRare, kde se prodávají kvalitní umělecké NFT, ale tam je většinou potřeba být schválen jako umělec. Takže pokud investuješ do umění, zkus tyhle. Poplatky bývají podobné jako na jiných platformách.

Pokud bys chtěl investovat do herních předmětů, tak zkus třeba Axie Infinity nebo Decentraland. Tyhle projekty mají celkem stabilní trh a hodně lidí už na tom vydělalo.

Co se týče pasivního příjmu, tak to moc záleží na tom, co koupíš. Některé NFT ti dávají rojalty z prodeje nebo mohou tvořit yield farming. Ale je to riskantní a hodně záleží na poptávce. Držet NFT dlouhodobě může přinést dobrý výnos, pokud se to správně trefíš do trendu.

Takže si dej pozor na poplatky a vyber si platformu podle toho, co chceš investovat. Rád bych doporučil dělat vlastní průzkum a sledovat trendy v komunitě, protože to se furt mění.

199 slov
2 minut čtení
18. 11. 2023
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl